Verden

Kan folk være i fare når Telenor selger i Myanmar?

Det norske selskapet Telenor selger i Myanmar. De er allerede meldt til politiet.

Norske Telenor selger Telenor Myanmar. Kjøperne er M1 Group fra Libanon og Shwe Byain Phyu Group fra Myanmar.

Flere frykter at regimet i Myanmar får tak i informasjon. Militæret i Myanmar tok makta i et kupp. En av kjøperne skal ha et tett forhold til regimet.

– Vi vet at nærmere 2.000 er drept så langt siden kuppet. Og at mange flere er arrestert. Dette salget er en direkte trussel mot flere millioner mennesker. Dataene må slettes før et salg. Jeg forventer at regjeringen er i dialog med Telenor om dette, sier Ola Elvestuen til Bistandsaktuelt. Elvestuen er fra partiet Venstre.

Norge eier over halvparten av tele-selskapet Telenor. Selskapet finnes også i Myanmar. Militæret kan få tak i informasjon om aktivister og andre. Det frykter flere organisasjoner.

Telenors salg kan bryte straffeloven. Det mener organisasjonen Forum for utvikling og miljø (ForUM). De har meldt selskapet til politiet i Norge. ForUM frykter at ny eier deler sensitiv informasjon om folk.

– Telenor Myanmar må oppbevare kunde-data i flere år. Og det må selskapet gjøre også når det skifter eier. Vi forstår at noen kan reagere på dette. Men det er noe loven krever, sier Gry Rhode Nordhus i en epost til NTB. Hun er kommunikasjons-sjef i Telenor Group.

Militæret i Myanmar kuppet makta for ett år siden. De satte demokratisk valgte ledere i husarrest.

Telenor kom til Myanmar i 2014. Telenor Myanmar vokste raskt. Telenor har 18 millioner kunder i landet.

Hanne Sophie Greve er ekspert på menneske-rettigheter.

– Norge sitter i Sikkerhetsrådet for å bevare menneske-rettigheter. Men nå bøyer Telenor seg for et regime som truer disse rettighetene, sa hun i januar. Avisa Dagens Næringsliv skrev om saken.

Siste utgave

På forsiden nå