Verden

Nye krangler mellom Hellas og Tyrkia om øyer

Hellas mener de må ha et sterkere forsvar av øyene som er i nærheten av Tyrkia. Tyrkia mener derimot at Hellas bryter flere regler slik de holder på.

I fjor kjøpte Hellas 24 jagerfly fra Frankrike. De har fått seks av dem til nå. Men Hellas vil ha flere. Parlamentet har sagt ja til å kjøpe tre ekstra. Det skjedde tirsdag kveld, etter at regjeringen sa de ønsket flere fly.

Parlamentet sa også ja til å kjøpe tre nye fregatter, og nye torpedoer til ubåter. Alt dette skal bidra til at Hellas skal kunne forsvare seg bedre, mener regjeringen.

Hellas og Tyrkia ser på hverandre som erke-fiender. Likevel er begge landene med i forsvars-samarbeidet Nato.

Tyrkia og Hellas har i lang tid kranglet om flere øyer. Den mest kjente er trolig Kypros. Øya har vært delt etter at Tyrkia invaderte øya i 1974.

Det landet som har kontroll på øyene, får også kontroll på havet rundt dem. Det har gjort at Tyrkia de siste årene har spurt om det er rett at øyene skal være greske.

Årsaken er at det er mye gass under havbunnen. Den er verdt mye. Det er under to år siden det var frykt for at det kunne bli en væpnet konflikt mellom de to landene.

Tyrkia har blant annet spurt verdens-organisasjonen FN om det. Årsaken er at Tyrkia mener det er forbudt å ha mye militært utstyr og folk på øyene lengst øst.

Tyrkia mener det var et vilkår da de sa fra seg retten til øyene etter første verdenskrig. Den var Tyrkia med på å tape.

Kyriakos Mitsotakis er gresk statsminister. Han sa tirsdag at Tyrkia lyver om både historie, folkeretten og fakta om geografi.

Ifølge Hellas er det behov for at militæret er på øyene, som følge av det Tyrkia gjør. De har ifølge Hellas svært mange fartøy langs kysten i vest, og disse kan frakte soldater til de greske øyene. Derfor mener Hellas at de må kunne forsvare seg.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå