Verden

Tørke gjør at denne byen er over vann for første gang på 30 år

Det har vært tørke i store deler av både Spania og Portugal i vinter. Noen steder har den vært ekstrem, andre steder har den vart lenge. Det har også ført til at en landsby er over vann for første gang på 30 år.

I vinter har det vært lite nedbør i Spania. Det har bare kommet en tredel av det som er gjennomsnittet for de siste årene. Det gjør at mye av landet lider som følge av lite regn. Det er ingen tegn på at det skal bli regn i nær framtid heller.

Lite regn har ført til at det er mindre vann i reservoarene. Ved Lindoso nordøst i landet har tørken blitt svært synlig. Der er det mulig å gå rundt i den lille landsbyen Aceredo. Men den ble oversvømt og har vært under vann i rundt 30 år.

Siden den gang har det aldri vært mulig å se så mye av landsbyen som nå. Mange turister har reist dit. De vil se bygda som er tilbake fra dypet.

Rafael Monlina med sin fire måneder gamle sønn Marcos har tatt turen til landsbyen Aceredo som har dukket opp igjen følge av langvarig tørke i Spania i vinter. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

De gamle ruinene av Aceredo gjør at lokalbefolkningen føler både glede og sorg. De kan kjenne igjen en rusten gammel bil, en fontene eller veien til det som var en lokal bar der de møttes.

– Her var det før i tiden vingårder og appelsintær. Det var grønt og det var vakkert, sier 72 år gamle José Luis Penín. Han pleide å ta seg en tur innom baren sammen med venner på slutten av en dag med fiske.

– Se på stedet nå. Det er så trist, sier Penín.

Også gamle kasser med ølflasker kommer til syne i den gamle landsbyen Aceredo, som ble druknet i vannmasser for over 30 år siden. Nå dukker mye fram igjen som følge av den langvarige tørken i nordvest i Spania. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Det er ganske vanlig med tørke i de tørre delene av Spania og Portugal. Men i vinter mener mange at den er ekstrem. Store områder har hatt lite eller ingen nedbør. Bønder i begge landene er redde for hva som skal skje med avlingen.

Eksperter mener et endret klima har gjort problemet større.

I løpet av de tre siste månedene av 2021 var det lite regn i Spania. Det kom bare 35 prosent av det som har vært gjennomsnittet for perioden i årene mellom 1981 og 2010. Siden nyttår har det knapt vært noe regn.

AMET er den nasjonale tjenesten for å varsle vær. De sier det bare har vært ett år uten regn i januar. Det var i 2005.

Myndighetene sier de er klare med penger for å hjelpe bønder om det blir flere uker uten regn.

Rubén del Campo fra AEMET er redd for at det vil ta tid før det kommer regn. Han håper det kan skje i løpet av våren.

Offisielt er det bare 10 prosent av Spania som er regnet som offer for tørke over lang tid. Likevel er det store områder som har opplevd ekstrem mangel på nedbør. Mange av disse områdene er sør i landet. Der er bøndene redde for at årets avling kan være tapt.

– De siste to, tre årene har vært tørre. Men vi ser en mer og mer tegn på at det blir mindre og mindre regn, sier Andrés Góngora. Han er en 46 år gammel bonde som dyrker tomater sør i Almería.

Góngora bruker vann fra et anlegg som tar salt ut fra havvann. Han tror likevel det blir krav om å spare på vann. Men han sier at han fortsatt har det bedre enn dem som dyrker korn.

– Årets avling med korn har gått tapt, sier Góngora.

Men tørken er også et problem sentralt og nord i Spania. Så mange som halvparten av gårdene i landet er truet av tørke i år. Det sier COAG, som er den største organisasjonen for bønder i Spania.

De tror årets avling kan bli mye mindre om det er like tørt den neste måneden også. Da anslår de at det blir 60 og 80 prosent mindre avling på korn, oliven, nøtter og druer til vin.

De er også redde for hva som kan skje med avlinger der det er behov for kunstig vanning. For sør i Spania er det igjen under 40 prosent av vanlig kapasitet i vann-reservene.

I Portugal har det vært lite nedbør siden oktober i fjor. Der sier den nasjonale værtjenesten IPMA at det er alvorlig eller ekstrem tørke i 45 prosent av landet. Også der har det kommet langt mindre regn enn hva som er vanlig. Bønder som har behov for gress til husdyrene sine, er fortvilet.

Portugal sliter også med langvarig tørke. Her har uttørket jord erstattet innsjøen Pego do Altar sør i landet. Portugals regjering har måttet ty til vanningsrestriksjoner midt på vinteren på grunn av den uvanlige tørkeperioden. Foto: Armando Franca / AP / NTB

Uvanlig tørke og brennende skoger preger områder nord i Portugal. I sør har folk begynt å høre sirisser synge om natten. Det er også kommet mygg. Begge er vanlige tegn på at det er sommer. IPMA tror tørken vil vare i en stund til.

– Det er blitt mer tørke i Portugal de siste 20 til 30 årene. Det skjer oftere, sier Vanda Pires Hun er ekspert på klima ved IPMA.

– Det er noen av konsekvensene av et endret klima, sier Pires.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå