Verden

Ukraina nekter for at de har brutt avtale om fred

En avtale fra 2014 skulle bidra til fred i Ukraina. Men nå sier både separatister i øst og myndighetene at den andre parten har brutt avtalen.

Det ble først meldt om angrep på separatistene. Ria Novosti var første nyhetsbyrå til å melde om det. Byrået er eid og kontrollert av staten i Russland.

Ria Novosti har meldt om flere ulike angrep. Ifølge dem er det et brudd på Minsk-avtalen i 2014. Den var ment å legge til rette for våpenhvile og fred i Øst-Ukraina.

Hæren i Ukraina skal ha brukt både granater og andre tunge våpen da de angrep. Det skal ha skjedd i Lugansk. Det er en av to regioner øst i landet som har sagt at de vil være uavhengig fra resten av Ukraina.

Det er sendt ut en uttalelse fra separatistene. De sier det er skutt mot dem fire ganger det siste døgnet. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Ukraina nekter for å ha angrepet noen, ifølge Reuters. Enn så lenge er det bare separatistene selv og Ria Novosti som har meldt om slike angrep.

Hæren i Ukraina sier det ble skutt mot dem med artilleri. Men de nekter for at de skjøt tilbake.

Nato anslår det er mer enn 130.000 russiske soldater på grensa til Ukraina. Russland har nektet for at de har planer om et angrep. Men ambassadøren deres til Den europeiske union (EU), er åpen for at det kan skje.

Han sa at de kan angripe hvis russere øst i Ukraina blir angrepet. Men enn så lenge er bare soldatene på grensa der for å øve. Russland har også øvd på Krim-halvøya de siste ukene. Flere soldater skal være hentet hjem derifra.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det ventet at Russland skal dele falsk innhold for å få et motiv for å starte en krig. Kilder i Det hvite hus skal onsdag ha sagt at det kan skje «når som helst».

Den russiske dumaen har bedt om at Russland må støtte de to regionene som egne land. De har bedt president Vladimir Putin om å anerkjenne dem. Enn så lenge er det ukjent om Putin vil gjøre det.

Russland vil Men den russiske ambassadøren til Den europeiske union (EU) åpner for at Russland kan angripe.

Konflikten i Øst-Ukraina har vart siden 2014. I løpet av årene har det vært flere kamper mellom soldater fra regjeringen og separatistene.

To regioner øst i landet vil ha mer makt enn de har til nå. Noen vil at de skal bli egne land. Andre vil at de skal bli med i Russland. Det skjedde med Krim-halvøya i 2014. Den er del av Russland nå. Men de fleste land i verden mener Krim hører til Ukraina.

Siste utgave

På forsiden nå