Verden

Verden fordømmer, men de fortsetter

På kort tid har Vladimir Putin gjort seg veldig lite populær. Han har anerkjent deler av Ukraina som uavhengige og han har sendt soldater for å hjelpe disse områdene. Selv om de er en del av Ukraina.

Russland har sagt at de ser på hele Donetsk og Luhansk som uavhengige fra Ukraina. Mange som bor der ser på seg selv som russisk. Det er også derfor Russland anerkjenner områdene.

Russiske soldater har også blitt sendt til disse stedene for å «bevare fred», som Vladimir Putin kaller det. Putin er president for Russland.

Jonas Gahr Støre er redd for at det blir kamper mellom russiske og ukrainske soldater snart. Støre er statsminister.

– Det kan bli direkte kamp mellom ukrainske og russiske soldater snart, sa han til norsk presse tirsdag.

Han sier at situasjonen kan vare lenge. Likevel er han redd for at Russland vil sende flere soldater raskt. Det har blitt meldt om har Russland har samlet 150.000 soldater og utstyr land Ukrainas grenser.

Støre tror Putin vil svekke Ukraina som land.

Etter at Putin anerkjente Donetsk og Luhansk har flere land reagert. Mange europeiske land har sanksjoner mot Russland. De handler om stopp av handel og støtte til Russland. Norge er også med på disse.

Mange land mener det Russland gjør er et brudd på folkeretten.

---

Hva er folkeretten?

  • Hovedmålet med folkeretten er å passe på forholdet mellom stater.
  • Hvis Norges regjering hadde sendt soldater inn til Sverige for å ta over Malmö, hadde det vært et brudd på folkeretten.
  • Det hadde det ikke vært hvis en gruppe nordtrøndere ville tatt over Trondheim. Da ville norsk lov ha bestemt hva som skulle blitt gjort, og ikke folkeretten.
  • Den gjelder med andre ord ikke for lovbrudd som skjer innenfor et lands grenser, men for brudd på regler statene gjør mot hverandre.

Kilde: FN-sambandet

---

Anniken Huitfeldt mener også at dette er et brudd på folkeretten. Hun er utenriksminister.

– Den russiske presidenten skriver egentlig om hele Ukrainas historie og anerkjenner de ikke som et land. Det skriver Huitfeldt til nyhetsbyrået NTB. Hun svarte på spørsmål om talen som Putin holdt mandag.

Dette sier Putin selv om de skrev under på en avtale i 1994. Den handlet om at Russland skulle respektere grensene til Ukraina.

Tor Bukkvoll mener Putin ønsker å ta tilbake landene som tidligere var en del av Sovjetunionen. Han tror Ukraina er starten på dette.

Tormod Heier er ikke overrasket over hva skjer.

– At han sender soldater som skal bevare fred er som tatt ut av den russiske læreboken når det gjelder krigføring. Her øker de det politiske presset uten å avfyre et eneste skudd, sier Heier til nyhetsbyrået NTB.

Nå lurer Heier på om Putin vil ta over flere områder, enn bare Luhansk og Donetsk.

Hvis Russland lar sine soldater være i Ukraina, har ikke Ukraina mulighet til å melde seg inn i forsvars-alliansen Nato, ifølge Heier.

Årsaken er at Russland ikke vil godta at Ukraina tar over områdene, og da har landene en konflikt seg imellom. Et av punktene for å bli en del av Nato er å ikke være i en konflikt.

---

Kort om saken

  • Russland har sendt soldater innenfor Ukrainas grenser.
  • Vesten fordømmer det Russland har gjort.
  • Flere land har også sanksjoner mot Russland.

---

Siste utgave

På forsiden nå