Verden

Derfor er det krig i Ukraina

Russland har angrepet Ukraina. Det startet natt til torsdag. Det skjer etter flere måneder med frykt for krig.

Vladimir Putin er president i Russland. Natt til torsdag angrep landet Ukraina. Putin sa det var for å beskytte folk mot regjeringen i Ukraina.

Ifølge Putin er det en regjering som tok makten på en ulovlig måte for åtte år siden. Da var det store protester i landet, særlig i vest. Dette førte til at Viktor Janukovitsj måtte slutte som president. Han rømte senere til Russland.

Det var flere årsaker til at folk protesterte. Noen mente det var for mye korrupsjon, andre mente regjeringen misbrukte sin makt. For noen var det viktig å få bedre menneske-rettigheter i landet. I tillegg var mange sinte fordi Janukovitsj ville vente med å skrive under på en avtale, som kunne ført til mer samarbeid med Den europeiske union (EU).

Siden den gang har det vært flere valg i Ukraina. Landet har byttet ledere flere ganger. Likevel mener Putin at landet blir styrt av folk uten rett til å lede.

Et av målene til Putin er, ifølge ham selv, å bytte ut lederne i Ukraina. Dette sa han i en tale natt til torsdag. Han mener Ukraina blir ledet av nazister, som må bort. Han vil stille dem for en domstol, sa han i talen.

Putin mener også at det er farlig for russere i Ukraina. Disse må få beskyttelse mot myndighetene, sier han.

De siste årene har Russland laget pass til flere hundre tusen personer som bor i to fylker øst i Ukraina. De heter Donetsk og Luhansk. Til sammen utgjør de regionen Donbas. Begge steder er det grupper som hevder de er egne land. Dette er grupper som har fått militær støtte fra Russland siden 2014.

Putin har også sagt at han har lite tro på at lederne i Ukraina vil følge Minsk-avtalene. Det er to slike avtaler, som ble laget etter 2014. Ifølge Putin skulle den føre til at Donbas kunne få styre seg selv mer enn før.

Du kan se kart over disse områdene nederst i saken

Ukraina nekter for at Donetsk og Luhansk er noe annet enn fylker i landet. Denne uken sa Putin at han støttet kravet fra Donetsk og Luhansk om å få være egne land. Han sa også at han ville soldater dit, for å beskytte dem.

Torsdag er det skutt raketter mot Ukraina. Russiske tanks har kjørt inn i landet, og det flyr russiske fly i lufta.

Ukraina blir angrepet fra alle nesten alle kanter. Det er angrep fra Hviterussland i nord. I øst kommer det angrep fra opprørere og Russland. Fra sør kommer det soldater fra Krim-halvøya.

Krim var del av Ukraina fram til 2014. Da ble det en del av Russland. De fleste land i verden mener likevel fortsatt at Krim er en del av Ukraina.

Ukraina mener det har vært krig siden 2014 også. De mener Russland har okkupert Krim siden den gang, og at Russland har hatt soldater i Øst-Ukraina like lenge. Det har Russland nektet for. Men land som USA mener at Ukraina har rett i at Russland har hatt en rolle i opprører i øst.

Både Ukraina og Russland var med i Sovjet-unionen. Men de ble hvert sitt land da unionen ble oppløst i 1991.

Myndighetene i Ukraina ber nå om hjelp fra hele verden. De ber verden tvinge Russland til å stanse krigen mot dem.Siste utgave

På forsiden nå