Verden

Vesten straffer Russland økonomisk

Konflikten mellom Russland og Ukraina har gått fra å være en konflikt til å bli en krig. Torsdag sist uke sendte Russland soldater inn til Ukraina. Det har ført til at mange land straffer Russland.

Verden fordømmer det Vladimir Putin og Russland gjør. Derfor har de også straffet landet hardt. Mange land har laget sanksjoner mot Russland. Både økonomisk, men også med andre ting. Putin er president for Russland.

---

Hva er sanksjoner?

  • Det er en form for straff.
  • Ofte et land som straffer et annet land som følge av å ha brutt en avtale.
  • Sanksjoner prøver å skade økonomien og handelen til et land. Men det kan også straffe enkelte folk også.
  • Hvis du blir nektet godteri på en lørdag siden du ikke spiste opp grønnsakene dine, blir godteriet brukt som en sanksjon. Dere hadde en avtale om at du skulle spise grønnsakene, men det gjorde du ikke. Da får du heller ikke noe godteri.

Kilde: Store Norske Leksikon.

---

Russland blir straffet på flere punkter. De siste dagene har det også kommet nye straffer.

Vestlige land har fryst mye av pengene til den russiske sentralbanken. En del av disse er plassert i land utenfor Russland. Det skal være snakk om 630 milliarder dollar. Ursula von der Leyen håper dette kan stoppe Russland fra å kunne bruke penger på krigen. Leyen er president for Den europeiske union (EU).

Det å bli straffet så hardt påvirker Russland økonomisk. Mye av vanlige dagligvarer har blitt veldig dyrt. En person Klar Tale har pratet med sier at prisene har økt med 20 til 30 prosent. Flere steder skal det også være vanskelig å kjøpe vanlig mat.

En annen straff var å bli stengt ute fra meldings-systemet Swift. Kun noen banker har blitt kastet ut.

Swift gjør det mulig for land å overføre og betale penger til kontorer utenfor sine egne grenser. Over 200 land bruker Swift.

Uten dette vil ikke Russland kunne overføre eller betale penger til utlandet. De blir rett og slett kastet ut fra den økonomiske verden. Det er fortsatt ikke klart hvilke banker som blir kastet ut av systemet.

Russland kan likevel bruke andre måter for å betale for seg. Både krypto-valuta og betalings-systemer fra Kina kan brukes.

Mange europeiske land har nektet fly fra Russland å fly over landet deres. Det har ført til at flere flyselskap fra Russland har avlyst mange avganger.

Rike folk som er venn med Putin blir også straffet. Disse kalles oligarker. Det betyr en liten gruppe med veldig rike personer. Mye av deres penger er plassert i europeiske banker. Nå er disse blitt fryst og kan ikke brukes. Enkelte blir også nektet å reise rundt i verden. Mange av disse har allerede tapt mye penger.

Norge er også med på disse straffene.

---

Kort om saken

  • Russland blir straffet av Vesten.
  • Straffen ødelegger for russisk økonomi og handel.
  • Prisene på dagligvarer skal ha økt med 20 til 30 prosent flere steder i Russland.

---

Kilder: Kanalen CNN, avisa The Guardian og kanalen NRK.

Siste utgave

På forsiden nå