Verden

Flere hundre tusen kan være i fare under flom i Australia

Så langt er 13 mennesker døde etter flom langs kysten øst i Australia. Nå gjør byen Sydney klar til minst 20 centimeter regn.

Det er meldt om at det vil komme enorme mengder regn onsdag kveld og torsdag morgen. Det er sendt ut varsel om flom i mange deler av området rundt Sydney. Der bor det over 5 millioner mennesker. De blir nå bedt om å bli hjemme, og til unngå unødvendige reiser.

– Disse varslene om flom gjelder for mange hundre tusen mennesker, sier Carlene York. Hun er direktør for nødetatene i delstaten.

Det er også fullt i Warragamba-demningen. Den står for 80 prosent av vannforsyningen til Sydney. Onsdag morgen begynte vannet å renne over den.

Byen Lismore er 60 mil nord for Sydney. Der ble det onsdag meldt om to nye døde etter flommen. En mann i 70 -årene ble funnet død i en leilighet. En annen mann ble funnet død mens han fløt i en gate.

Dermed er det funnet fire døde rundt Lismore. Men det er ventet at det vil bli flere. Årsaken er at elva Wilson er på sitt største siden 1880. Det er også så langt tilbake det finnes målinger av elva.

Litt lenger nord er Brisbane. Det er den tredje største byen i landet. Der er det flom i flere titalls nabolag. Årsaken er at elva som renner gjennom byen rant over sine bredder. På bare få dager regnet det like mye i byen som det pleier å gjøre i løpet av et helt år. Brisbane er i delstaten Queensland. Der er det funnet ni døde i flommen.

Nå er det flom i et område som er 80 mil langt fra nord til sør. Det ekstreme regnet har pågått i over en uke. Uværet har fått elver og demninger til å renne over. Folk har flyktet for livet. Flere har søkt tilflukt på hustak og bakketopper. Alt for å slippe unna alt vannet.

– Regnet ville bare ikke slutte. Vannet kom så fort, sa Lucy Wise i Lismore til nyhetsbyrået AFP.

Midt på natta måtte hun ta tak i sin to år gamle sønn. Hun fikk på ham en flytevest. Så løp de opp på taket. Vannet steg i flere timer. Wise kom seg ingen vei. Hun og familien ble til slutt reddet med båt.

Alt regnet er en følge av et værfenomen som heter La Niña. Det skjer når det er uvanlig kaldt i overflaten i det østlige og sentrale Stillehavet, ifølge Store norske leksikon.

Dette fører til det som kalles en atmosfærisk elv, sier Ben Domensino. Han er meteorolog. Det var et lignende uvær i Norge i januar. Det var ekstremværet Gyda. Slikt vær gir et langt, smalt område med fuktig luft, og dette beveger seg i samme retning.

Australia har i lang tid vært preget av mye og ekstremt vær. Forskere mener at et endret klima vil føre til at det blir mer av dette. Både flommer, skogbranner, sykloner og tørke.

– Tross at forskere har advart i flere tiår, så er Australia uforberedt på slike værfenomen. Temperaturene i Australia stiger raskt. Raskere enn gjennomsnittet for jorda. Og det blir mer fuktig luft i atmosfæren når det blir varmere, sier Hilary Bambrick. Hun er klimaforsker på Queensland University of Technology.

Denne uka kom det en ny klimarapport. Den sier at halvparten av alle som bor på jorda er sårbare for et endret klima.

De som bor på steder der flommen er over, har begynt å rydde. Et av disse stedene er Mummumbimby. Der sier Cacey Whelan at vannet har nådd helt opp til benken på kjøkkenet i huset hans. Han tror det vil ta mange år å bygge området opp igjen.

– Mange folk i gata mi får ikke forsikring seg mot flom. Det er noen forsikrings-selskaper som krever en at folk betaler rundt 30.000 australske dollar for det i året, sier han. Det er nesten 200.000 norske kroner.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå