Verden

Romsøppel lagde hull i månen

Tre tonn romsøppel kræsjet fredag med månen. Spøppelet kan ha laget et evig krater i månen.

Asia — Menneskenes søppel treffer månen. Det skjedde trolig fredag. Søppelet er rester av en rakett. Restene veier 3.000 kilo. Søppelet var ventet å treffe månen med en fart på rundt 9.300 kilometer i timen. Søppelet traff trolig baksiden av månen. Derfor vil det ta uker eller måneder å få bilder som kan vise hullet søppelet laget i månen. Dette krateret vil være der for alltid.

Men hvor kommer restene av raketten fra? Eksperter mener det er deler av en rakett som Kina skjøt opp. Den ble skutt opp i verdensrommet for flere år siden. Men kinesiske tjenestemenn tcviler på at deres romsøppel har svevd tilfeldig rundt i verdensrommet i mange år.

Uansett hvor søppelet kommer fra, vil det være synlig på månen til evig tid. Krasjen vil føre til et hull. Det blir på mellom 10 og 20 meter. Samtidig vil det sende månestøv flere hundre kilometer opp over månens overflate.

Det er ganske lett å følge med på romsøppel når det ikke er så langt ute i verdensrommet. Og svært mye søppel svever rundt selve jorda. Disse delene kan utgjøre et stort problem. Årsaken er at viktig utstyr står i fare for å bli ødelagt. Hvis en satellitt kolliderer med søppelet, vil den bli ødelagt. De vil den selv bli til farlig søppel.

Det meste av skrotet brenner opp i atmosfæren. Det skjer som følge av friksjonen som blir skapt av luftmotstanden. Men noe romsøppel kan sveve i over 100 år rundt jorda.

Gjenstander som er skutt høyere opp i verdensrommet, utgjør ingen fare. De blir glemt av de fleste. Det er bare noen få interesserte som følger disse restene av menneskelige aktiviteter.

Det var matematiker og fysiker Bill Gray som oppdaget søppelrestene. Han så at de hadde kurs for månen. Gray har laget programvare som brukes av både profesjonelle og amatørastronomer over hele verden. De brukes til å spore asteroider, mindre planeter, kometer og andre ting i rommet.

Først trodde de at søppelet kom fra en Falcon 9-rakett. Disse er sendt ut fra det private romfartsselskapet SpaceX. Tesla-gründer Elon Mus eier dette. Men i februar sa Gray at det var feil. Søppelet er trolig ikke SpaceX.

Gray mener at det er mer sannsynlig at restene stammer fra en kinesisk oppskytning i 2014. Da sendte Kina en prøvekapsel til månen og tilbake. Kinesiske tjenestemenn nekter forat det stemmer. De sier at delene fra raketten kom inn i jordens atmosfære igjen. Da brant den opp.

Men skrotrestene kan også stamme fra en annen kinesisk måneferd i 2020.

Den amerikansk forsvarsgrenen U.S. Space Command overvåker romsøppel i lav jordbane. De kan ikke si noe om hvor søppelet kommer fra.

– Vår oppgave er å følge med på objekter som er nærmere jorda, sier en som jobber der.

Gray mener at han er blitt sikrere i sin sak.

– Jeg har lært at det er lurt å være litt forsiktig. Men jeg ser egentlig ikke at det kan være noe annet, sier han.

Jonathan McDowell fra Harvard og Smithsonian Center for Astrophysics er enige. Men de sier at uansett hvor romsøppelet kommer fra, blir det samme virkning. Krasjen etterlater et krater på månen. Månen har allerede utallige kratre. Noen av dem er så store som 2.500 kilometer.

Månen har en veldig liten eller ingen virkelig atmosfære. Da er den uten beskyttelse. Dermed kan den bli truffet av meteorer og asteroider eller rester fra romfartøy. Uten vær er det heller ingen erosjon på månen. Derfor varer disse kratrene evig.

Entusiastene og ekspertene er mest lei seg for at de ikke vil se det som skjer på månens bakside.

– Jeg har lenge håpet at noe stort skulle treffe månen. Og at det ville skje på nærsiden av månen. På et tidspunkt da vi faktisk kunne ha fulgt med på det, sier Gray.

Han sier at det egentlig ikke spiller noen rolle hvilket land søppelet kommer fra.

– Ingen er spesielt forsiktige med hva de gjør med søppel i baner så langt borte, sier Gray.

Men McDowell mener imidlertid at det er på tide å ta mer ansvar.

– Vi er nå inne i en tid hvor mange land og private selskaper utforsker verdensrommet. De etterlater seg ting. Det er på tide å begynne å holde styr på det, mener McDowell.

– I dag er det ingen som egentlig holder oversikten, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå