Verden

Kan Kinas leder Xi Jinping få slutt på Ukraina-krigen?

Flere statsledere har forsøkt å snakke. Men Vladimir Putin lar krigen i Ukraina herje videre.

Krigen i Ukraina raser videre. 2 millioner har flyktet fra landet, viser FN-tall. Folk blir drept, og byer bombet i stykker.

Hva skal til for å få slutt på krigen mellom Ukraina og Russland?

Russland krever flere ting. Og Ukrainas president sier han vil diskutere.

Flere statsledere har prøvd å snakke med Vladimir Putin, Russlands sterke mann. Både Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Kina er god venn med Russland. Xi Jinping leder Kina. Han har tirsdag snakket med Macron og Scholz på video. Xi uttrykte en sterk bekymring for krigen.

Nå ønsker europeerne hjelp fra Xi. Han kan hjelpe dem å nå fram diplomatisk.

En stor humanitær krise må unngås. Det sa Xi, ifølge kanalen CCTV i Kina.

Han kalte krigen «svært urovekkende». Ukraina og Russland må ville forhandle. De må fortsette samtalene slik at de når resultater, sa han.

Xi sa også at Kina sørger over at det er krig i Europa igjen. Kina kommer til å sende humanitær hjelp til Ukraina.

Land i Vesten har vært skuffa over Kina. Kina har nektet å fordømme invasjonen av Ukraina. Men Kina kan fungere som megler, mener EUs utenrikssjef.

Kineserne vil gjerne bli med og hjelpe. Det sa en kinesisk talsmann. Men han var uklar på hvordan. Kina er klar til å jobbe sammen med verden, sa Zhao Lijian. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Kina har et nært forhold til både Russland og Ukraina. De har ikke villet kritisere Russland direkte. I stedet har kritikken vært rettet mot vestlige land. Og forsvars-samarbeidet Nato, der USA er med. Kina mener de har gjort at konflikten har forverret seg.

Wang Yi er Kinas utenriksminister. Russland er Kinas viktigste strategiske partner, sa han mandag. Vennskapet står fjellstøtt.

Også Tyrkia har sagt de kan megle mellom Russland og Ukraina. Torsdag skal utenriksministere til landene møtes.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå