Verden
Bildet viser Nazanin Zaghari-Ratcliffe og Anoosheh Ashoori som returnerte natt til torsdag til Storbritannia etter å ha sittet i fangenskap i Iran. Foto: Leon Neal / Pool Photo via AP / NTB

Briter fikk reise hjem etter flere år i fengsel i Iran

Iran pågrep to briter for flere år siden. Natt til torsdag var de tilbake i Storbritannia.

Et fly landet like etter klokken 1 natt til torsdag i Storbritannia. I flyet satt to britiske statsborgere. Iran har holdt dem fanget i flere år.

Storbritannia betalte en gammel gjeld. Da slapp Iran dem fri. Gjelda var på 4,7 milliarder kroner.

Flyet landet på militærbasen Brize Norton i Oxfordshire rundt klokka 1 natt til torsdag. Foto: Leon Neal / Pool Photo via AP / NTB

Nazanin Zaghari-Ratcliffe ble pågrepet i 2016. Hun var på flyplassen i Teheran i Iran sammen med sin lille datter. Hun hadde besøkt familie i landet.

Zaghari-Ratcliffe ble dømt for planer om å velte den iranske regjeringen. Hun avviser at hun er skyldig. Briten satt over fem år i fengsel før hun ble løslatt. Da satt hun i husarrest i sitt eget hjem i Teheran.

I fjor dømte Iran henne til ytterligere ett år i fengsel. Det var for å ha deltatt i en demonstrasjon ved den iranske ambassaden. Den var i London i Storbritannia i 2009.

Anooshesh Ashoori er en pensjonert ingeniør. Han ble i 2017 dømt til ti års fengsel. Det var for å ha spionert for Israel. Han avviste dette tvert.

Zaghari-Ratcliffes mann Richard har jobbet for at kona skulle løslates. Blant annet ved å legge press på britiske myndigheter.

Datteren deres er nå sju år gammel. Hun har bodd med ham i London siden 2016.

Han beskriver det som en «enorm lettelse» at kona fikk forlate Iran.

– Jeg tror det kommer til å være begynnelsen på et nytt, normalt liv. Og forhåpentligvis en lykkelig familie, sa han onsdag.

Etter landing tok de imot henne på flyplassen.

Zaghari-Ratcliffes mann Richard Ratcliffe har kjempet utrettelig for å få kona hjem siden hun ble pågrepet. Her er han og parets datter Gabriella fotografert onsdag, etter at det ble kjent at Zaghari-Ratcliffe fikk reise hjem. Foto: James Manning / PA via AP / NTB

Tida i fengsel har vært svært tøff for Zaghari-Ratcliffe. Hun har vært i isolat og i celler uten vinduer. Hun har sultet seg i protest og fått dårlig medisinsk behandling.

Hun sov i klærne sine i en måned Og på det verste vurderte hun å ta sitt eget liv. Det har ektemannen sagt.

Familiene til britene tror Iran holdt Zaghari-Ratcliffe og Ashoori som gisler. Årsaken var gjelda Storbritannia hadde til Iran. Det dreier seg om stridsvogner som aldri ble levert. Det skjedde som en følge av at shah-regimet ble styrtet i den iranske revolusjonen.

Storbritannia har unngått å si at fengslingene hadde noe med gjelda å gjøre.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå