Verden

FN skuffet over lite hjelp til Jemen

FN ber om 38 milliarder kroner i hjelp til et Jemen som er preget av krig og sult. Men løftene om penger dekker bare en tredel.

Onsdag var det et møte for land som vil bidra med penger. Møtet ble ledet av Sveits og Sverige. António Guterres snakket om hvilke enorme behov det er for hjelp i Jemen. Han sier det er den verste humanitære krisen i verden nå. Guterres er sjef for verdens-organisasjonen FN.

Ifølge deres kontor for nødhjelp (OCHA) lever 17,4 millioner av innbyggerne i Jemen på grensa til sult. Om kort tid vil tallet kunne øke til 19 millioner. Det bor totalt 29 millioner personer i landet.

Store deler av verden følger nå med på det som skjer under krigen i Ukraina. Det kan ha ført til at det ble lovet så mye mindre penger til Jemen enn det behovet faktisk er.

– Vi fikk løfter om 11,5 milliarder kroner fra 36 givere. Det er skuffende at vi så langt ikke har fått løfter fra noen av dem som vi regnet med å høre fra. Det sier Martin Griffiths, som er sjef for nødhjelp hos FN.

Jan Egeland er sjef Flyktning-hjelpen. Han er også skuffet over det som ble lovet og avtalt på møtet.

– Jeg er dypt skuffet, sier Egeland. Han sier de har advart om hvilke følger det kan få om for få land lover for lite penger.

– Folk i Jemen trenger den samme mengden støtte og solidaritet som vi har sett for folk i Ukraina, sier han.

Det har vært en stor krig i Jemen siden 2015. Da angrep Saudi-Arabia det som blir kalt Houthi-opprørere. Dette skjedde med støtte fra flere andre land, blant andre USA og Storbritannia.

Siden den gang har det blitt gjort over 24.000 angrep med fly. Store deler av Jemen er ødelagt. Det har vært angrep på både skoler, sykehus og forsyningen av både vann og strøm. Det er flere år siden den første gangen FN sa at krisen i Jemen er den største i vår tid.

FN fikk laget en ny rapport for få måneder siden. Ved slutten av 2021 mente FN at over 377.000 mennesker var drept som følge av krigen. 4,3 millioner var på flukt. Samtidig var det stadig nye angrep på landet.

Ifølge FN er det 2,2 millioner barn i Jemen som er underernært. For 538.000 barn er det kritisk fra før. Det kan bli like ille for 1,3 millioner kvinner i ulike risikogrupper, mener FN.

– Flere og flere barn går til sengs sultne i Jemen, sier Catherine Russell. Hun er leder for for barnefondet i FN. (Unicef),

– Dersom vi ikke straks får mye og nye penger, vil det føre til massesult. Det blir hungersnød, sa David Beasley før møtet onsdag. Han er leder for Verdens matvareprogram.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå