Verden

Ukraina kan tape flere tiår med utvikling etter krigen

Krigen i Ukraina fører til et liv i fattigdom for stadig flere. Hele regionen kan tape flere tiår med økonomisk vekst, ifølge FN.

Ni av ti personer i Ukraina kan slite økonomisk etter krigen. De er i fare for å måtte leve i fattigdom hvis krigen blir verre enn nå.

Den vil sette spor som folk merker både sosialt og økonomisk i flere generasjoner. Det skriver utviklingsfondet UNDP i en ny rapport. De er en del av verdens-organisasjonen FN.

Nesten en tredel av ukrainere kan havne under grensa for fattigdom. Og nesten to tredeler er i stor fare for å havne under grensa i løpet av ett år. Hver dag med krig i Ukraina fører til mer fattigdom, sier UNDP.

– Krigen i landet fører til ufattelige lidelser for folk. Både med tragiske tap av liv og millioner som må flykte, sier Achim Steiner. Han er sjef i UNDP. Steiner er opptatt av hvilke følger krigen vil få på lengre sikt. Han advarer om at økonomi er en stor trussel mot et folk som allerede har mye å slite med.

– Vi trenger fred nå. For å unngå mer lidelse, ødeleggelse og tap av ressurser, sier Steiner.

UNDP har jobbet i alle de 24 fylkene i Ukraina. De jobber med over 332 kommuner og 32 ulike organisasjoner. De bruker sitt store nettverk for å gi hjelp til folk i landet. Både rask hjelp med krisa, men også støtte til myndighetene. Målet er at det skal hindre at samfunnet slutter å virke, og for å sikre at folk får det de kan forvente av tilbud.

Bilder fra Ukraina viser at det er store skader etter krigen. Regjeringen i landet har selv et anslag på at det er skader for minst 100 milliarder dollar på “infrastruktur”. I dette er det regnet med skoler, sykehus, veier, broer og mer til.

Rundt halvparten av alle bedrifter i Ukraina er helt stengt. Resten har langt under det til vanlig ville hatt kapasitet til.

UNDP har vært i landet under hele krigen. Nå skal de bidra mer. Både med å håndtere store ødeleggelser, vurdering av skader og nødhjelp. Det gjelder også bistand med kontanter, altså penger.

De jobber også for andre skal kunne reise inn og jobbe for å hjelpe folk og regjeringen i Ukraina.

UNDP sier det er flere ting som de neste ukene kan bidra til å hindre en dårligere økonomi. De vil kunne hjelpe, selv om det er krig. En av disse er å skaffe penger i kontanter. Det kan hjelpe folk over hele landet med å få dekket desperate behov. Ifølge UNDP vil det koste 250 millionar dollar per måend. Det kan dekke den tapte inntekta til rundt 2,6 millioner som er ventet å havne under grensa for fattigdom.

De har også et større mål. Det er å sikre alle en inntekt på minst 5,50 dollar per dag. Det vil koste 430 millioner dollar per måned. mener UNDP.

De skriver i rapporten at det er viktig å støtte opp om planen for å ta imot flyktninger i regionen. UNDP mener det er viktig å sikre at flyktningene kommer seg i jobb, slik at de kan ta vare på seg selv og ha en sjanse til å utvikle seg selv.

Siste utgave

På forsiden nå