Verden

Flere land har utvist diplomater fra Russland

Fire land har utvist til sammen 20 diplomater fra Russland. Årsaken er at de skal ha brutt regler som diplomater må følge.

– Latvia har utvist tre diplomatisk ansatte. Det skjer i forbindelse med at de har gjort noe som bryter med deres status som diplomater. Det skjer også i lys av at det Russland gjør i Ukraina.

Dette er et valg som er tatt etter å ha vært i kontakt med Litauen og Estland. Det melder Edgars Rinkevics på Twitter fredag. Han er utenriksminister i Latvia.

Det samme blir meldt fra utenriks-departementet (UD) i Estland. De har utvist like mange russere. Disse skal ha brutt Wien-konvensjonen. Denne sier noe om hvilke regler som gjelder diplomatisk kontakt mellom stater.

– De har aktivt og direkte undergravd Estlands sikkerhet. De har spredt propaganda. Det har de gjort for å rettferdiggjøre en ulovlig krig, melder estisk UD på Twitter.

Litauen har gitt fire ambassade-ansatte fem dager på å pakke, og reise fra landet. Det melder utenriksdepartementet i Litauen.

Fredag ble det også kjent at Bulgaria har utvist ti russiske diplomater. Det er i tillegg til de to som ble utvist tidligere i mars. Bulgaria sier også at det skjer som følge av brudd på regler for diplomatiske bånd. Argumentet er ofte brukt i saker som handler om at noen er spioner.

Ambassadøren sier de mener det er svært uvennlige å utvise de ti. Ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass kan det også få følger for Bulgaria. Det kan bety at bulgarske diplomater kan bli sendt hjem fra Moskva.

Siste utgave

På forsiden nå