Verden

Folk må smelte snø for å få vann

Barn må gravlegges og snart er det tomt for mat. Russland sier de ikke dreper vanlige folk. Likevel dør både barn og vanlige voksne i byen Mariupol i Ukraina.

– Alt jeg vil er at dette skal være over. Faen ta alle de som startet dette. Det sier Volodymyr Bykovskyj. Han er en av dem som gravlegger lik i Mariupol. Byen ligger sør i Ukraina.

Fra krigens start den 24. februar har soldater fra Russland prøvd å ta byen. De siste dagene har vært ekstreme, ifølge Bykovskyj.

Han jobber egentlig for kommunen, men nå kaster han døde folk ned i grøfta så fort som mulig. Det er han ikke alene om. De har større sjanse til å overleve om de gjør det raskt.

De siste dagene har Bykovskyj og de andre gravlagt mer enn bare voksne. Barn dør også i krigen.

Flere blir det nok også. Døde folk ligger overalt.

Mariupol var en av de første byene Russland ville ta over. Hvis de får kontroll der har de en enkel rute mellom Krim-halvøya.

Nyhetsbyrået AP var de siste journalistene som var der. De fikk se hvordan byen gikk fra å være en vanlig by til å bli kaos.

Flere ganger er det blitt forsøkt å lage en rute for vanlige folk. Slik at de kunne komme seg ut av byen. Noen ganger har det funket, mens andre ganger ikke.

Sist uke sa de som styrer Ukraina at nesten 30.000 folk har klart å forlate byen med bil. Men det er fortsatt mange igjen.

På veien ut av byen er det lagt miner. Det er snart tomt for mat. Strømmen er stort sett borte, og folk må smelte snø for å få vann.

De som styrer Ukraina sier at over 2.500 er døde. Tallene er usikre. Folk blir bedt om å la døde personer ligge. Det er altfor farlig å holde begravelser.

Russland sier at de ikke angriper vanlige folk. Legene sier de behandler ti skadde vanlige folk for hver soldat.

De fleste ville bli i byen da Russland angrep Ukraina. De første dagene var mange i bomberom, men livet kunne fortsatt leves.

27. februar begynte det å forandre seg. En ambulanse kjørte inn til sykehuset med en fem år gammel jente. Hun var blek og blodig etter angrep fra Russland.

– Vis dette til Putin. Øynene til dette barnet og de gråtende legene, sa han til journalisten fra AP.

Jenta kunne ikke reddes.

4. mars var det Kirill sin tur. Han var ett år gammel. Han var pakket inn i et pledd da moren og stefaren kom til sykehuset med ham.

– Hvorfor? Hvorfor? Hvorfor, spurte morten, mens hun gråt.

Hun pakket opp pleddet og kysset gutten en siste gang.

Da det gikk opp for folk at det ikke var noen utvei, endret stemningen seg.

6. mars begynte folk å stjele og hamstre mat. Folk hadde panikk.

– Vær så snill, hold dere samlet, folkens. Dette er hjemmet deres. Hvorfor knuser dere vinduer og stjeler fra butikkene deres, spurte en soldat som gråt.

9. mars angrep fly fra Russland et sykehus hvor kvinner skulle føde. Store deler ble ødelagt av bombene.

Rednings-arbeiderne løftet en gravid kvinne opp fra ruinene. Hun visste at barnet i magen ikke ville overleve.

– Drep meg nå, ropte hun.

Barnet døde. Moren døde en halvtime senere. Legene rakk aldri å registrere navnene deres.

---

Kort om saken

  • Russlands angrep på Ukraina fører til at mange blir drept. Det gjelder også barn.
  • Den ukrainske byen Mariupol er omringet. Det er vanskelig å komme ut.
  • Folk har fått panikk og snart er det tomt for mat.

---







Siste utgave

På forsiden nå