Verden

Varmt hav fører til store skader på Great Barrier Reef

Great Barrier Reef er det største korallrevet i verden. Men det blir skadet når havet blir varmere. Nå er det nye, store skader på revet.

Oseania — Havet rundt Australia blir varmere. Det fører til at store skader på korallrev i området. Fredag ble det kjent at det har vært en ny massebleking på Great Barrier Reef. Ifølge myndighetene er det fjerde gang dette skjer siden 2016. Det har bare skjedd to ganger før 2016, ifølge kanalen BBC.

Vannet i havet er blitt varmere som følge av global oppvarming. Det fører til at liv i havet får endret sin måte å leve på. Det er en stor belastning for koraller. Disse mister fargen, og blir bleke. I verste fall dør korall-dyrene.

De nye skadene har skjedd selv om det har vært kaldere enn det kunne ha vært. Værfenomenet La Niña har ført til det. Men det er mulig skadene vil bli større innen kort tid.

– Været de neste ukene vil være avgjørende for hvor mye korallbleking det blir. Det melder Great Barrier Reef Marine Park Authority, som har ansvar for å følge med. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Great Barrier Reef består av flere tusen mindre rev. Det strekker seg over 2.300 kilometer langs kysten øst i Australia. Det blir regnet som den største levende strukturen i verden. Det er mulig å se det fra verdensrommet. Revet er også med på verdensarvlisten til Unesco.

Svært mange arter lever på revet. Det er også viktig for turisme i Australia. Mange kommer hvert år for å se revet.

Det er bare noen få dager siden eksperter fra Unesco har startet en undersøkelse av revet. De skal finne ut om myndighetene gjør nok for å hindre at Great Barrier Reef blir truet. Enten det er av klimaendringer eller andre trusler. Så skal Unesco igjen vurdere om revet bør bli regnet som truet. Det har regjeringen i landet har svært negative til før.

Bildet er av koraller som er bleket. Bildet er fra 7. mars i 2022. Foto: Glenn Nicholls / AFP / NTB

Martin Zavan håper myndighetene vil vise ekspertene fra Unesco hele revet. Både de delene som er friske, og de delene som er skadd. Zavan jobber for miljøorganisasjonen Greenpeace i Australia. Han sier det er verst på de delene av revet som er i nord og i midten. Der har det vært fire grader varmere enn det ville vært til vanlig. Det gjør at koraller i praksis blir kokt, hevder han.

Den første store masseblekingen av Great Barrier Reef var i 1998. Siden den gang har revet fått store, varige skader.

For noen år siden anslo forskere at nesten 30 prosent av korallene på grunt vann hadde dødd. Årsaken var at vannet var for varmt.

En stor del av artene i havet lever på eller nær korallrev. Slik er det i hele verden. Forskere har advart om at nesten alle koraller på grunt vann kan dø hvis jorda blir varmere enn den er nå.

De fleste land i verden er enige om å hindre at jorda blir i gjennomsnitt 2 grader varmere. Men målet er å hindre at den blir mer enn 1,5 grader varmere enn tiden før industrialiseringen. I dager er jorda én hel grad varmere.

For å klare det, må alle land holde sine løfter om å forurense mindre. Men om noen forurenser mer, så kan det bli varmere.

– Vi går i søvne mot en klimakatastrofe, sa António Guterres sist mandag. Han er generalsekretær i verdens-organisasjonen FN. Der prøver alle land å bli enige om en ny rapport om klimaet.

– Vi går i søvne mot en klimakatastrofe, sa António Guterres sist mandag. Han er generalsekretær i verdens-organisasjonen FN. Der prøver alle land å bli enige om en ny rapport om klimaet. Den skal være klar til 4. april. Temaet er hva som må bli gjort for å hindre at det blir større klimaendringer.

Fortsetter vi som i dag, kan vi glemme målet om å hindre at jorda blir bare 1,5 grader varmere, mener Guterres.

Det vil være svært alvorlig for koraller som lever på grunt vann. Om jorda blir to grader varmere, er det ingen trygge leveområder igjen for disse. Det viser en studie som ble publisert i februar.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå