Verden

Vil stemme over om de skal bli med i Russland

Siden 2008 har Sør-Ossetia styrt seg selv. Da ville lederne der slutte å være del av Georgia. Nå vil de ha folkeavstemning om de skal være med i Russland.

Anatolij Bibilov er leder i regionen. Han sa onsdag at det er behov for en folkeavstemning for at de skal kunne bli med i Russland. Men det vil bli «veldig vanskelig» å få til. Det sa han på russisk TV.

– Jeg mener det er vårt strategiske mål å bli en del av Russland igjen, sa han.

Alan Tadtajev er leder for parlamentet i Sør-Ossetia. Han sier til Tass at folk bør få stemme over saken «i nær framtid». Tass er det statlige nyhetsbyrået i Russland.

– Det er helt uakseptabelt å snakke om noen form for avstemning. Det er et okkupert område, sa David Zalkaliani torsdag. Han er utenriksminister i Georgia.

(Se kart nederst i saken)

Svært få andre land har anerkjent Sør-Ossetia som et eget land. De erklærte seg som det etter krigen i 2008. De fikk støtte fra Russland i krigen mot Georgia, som sendte flere tusen soldater til regionen.

Russland har også anerkjent dem som et eget land. De gjorde det samme i Abkhasia, som er en annen region i Georgia som vil være et eget land.

Men Abkhasia har ingen planer om å bli med i Russland. Det sier en talsmann for parlamentet til nyhetsbyrået DPA. De mener Russland er en nær og viktig partner, men at landet skal være uavhengig, ifølge grunnloven.

Det er flere slike regioner i land nær Russland, blant annet i Ukraina. Det var også argumentet til Russland da de angrep 24. februar. Russland sa da at de skulle «frigjøre» Donbas. Der er de to regionene Donetsk og Luhansk, som begge sier de er egne land.

Leonid Pasetsjnik er leder i Luhansk. Han sa søndag at de skal ha en folkeavstemning om de skal bli med i Russland. Regjeringen i Ukraina har svart at de nekter å godta svaret fra en slik avstemning.

Det var også en folkeavstemning på Krim-halvøya i 2014. Det er få land som mener den ble gjort på rett måte. Avstemningen førte til at Russland tok over Krim, som var del av Ukraina. De fleste land i verden mener fortsatt Krim er del av Ukraina.

Etter at Russland angrep Ukraina har flere vært redde for at det skal bli mer vold i regioner der mange støtter Russland.

I tillegg til de fem regionene som er omtalt over, så er det også russiske soldater i Moldova. Området Transnistria har i 30 år sagt at de er et eget land. Russland har hatt soldater der like lenge. De sier det er for å sikre fred.

Årsaken er at det var krig i landet mellom 1990 og 1992. Transnistria ville være et eget land, slik at de kunne bli del av Russland hvis Moldova ble del av Romania. Men Moldova ville også være et eget land. Siden da har Moldova bedt Russland hente hjem soldatene de har i landet.

Siste utgave

På forsiden nå