Verden
Bildet er av en mann og et barn på en sykkel. De kommer syklende mot fotografen. Langs veien ligger en drept mann. Fokus på bildet er på de som sykler, mens mannen er en uklar skygge. Han har hodet på fortauet, og ligger på veien. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

Bilder fra Butsja sjokkerer en hel verden

De siste dagene har Ukraina fått kontroll i hele fylket Kyiv. Men bilder viser hvor grusomt krig kan være. Flere hundre sivile ligger drept i gatene.

Russland angrep Ukraina for over en måned siden. Mye av den tiden har de hatt kontroll på områder rundt byen Kyiv. Byen er også hovedstaden i landet. De siste dagene har Ukraina fått kontroll i hele fylket Kyiv. Nå anklager de Russland for å ha drept sivile flere steder.

Iryna Venediktova sa søndag at 410 drepte sivile er hentet ut fra disse områdene. Hun er riksadvokat i Ukraina. Venediktova sa også at 140 lik er undersøkt av rettsmedisinere.

Ukraina sier det er soldater fra Russland som har drept de sivile. Ukraina mener det er massakrer i byen Butsja. De mener at dette er gjort som del av en plan. Ukraina mener det er gjort da Russland fikk mindre og mindre kontroll i området. Russland nekter for å ha drept noen sivile.

Søndag ble det meldt om at det var funnet 57 døde i en massegrav i Butsja. En reporter fra nyhetsbyrået AFP meldte å ha sett ti av dem. Disse skal ha vært delvis begravet, og kledd i sivile klær.

Også lørdag kom det meldinger om drepte sivile. Reportere skal ha sett flere titalls drepte i sivile klær som lå i gatene. Det ble også meldt om at nær 300 drepte var begravet i byen.

Verdens-organisasjonen FN ber om at det blir tatt bevis. De sier at de venter på å få sjekket at både antall og andre opplysninger stemmer.

– Men vi er svært bekymret for bilder og video, sier FN. De sier det særlig gjelder for lik med hendene bundet på ryggen.

FN sier det kan være soldater blant de døde. De åpner også for at noen kan ha dødd av andre årsaker.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå