Verden
Bildet er av kvinne fra Karbi-stammen i India som fører med seg en ku. Hun har på seg en kjole og hodeplagg i rødt og grønt. De går forbi et stort anlegg som lager solenergi. Foto: Anupam Nath / AP Photo / NTB

Forsker om å hindre for store utslipp: – Det er nå eller aldri

Det er mulig for verden å slippe ut 50 prosent mindre klimagass innen 2030. Prisen er mindre enn 870 kroner per tonn CO2, ifølge klimapanelet i FN.

Det er behov for å gjøre noe for klimaet, mener forskere ved IPCC. Det er klimapanelet i verdens-organisasjonen FN.

– Det er nå eller aldri, sier Jim Skea. Han er en av forskerne som har vært med å lage en ny rapport som ble klar mandag. Der prøver IPCC å gi svar på hva verden kan gjøre for å unngå for store klimaendringer.

IPCC har laget to rapporter fra før. De har vært om hva vi vet om klimaendringer, og hvilke følger det har for folk på jorda. Denne skal gi råd om hva politikere bør og kan gjøre.

– Jeg blir oppmuntret av det som er gjort i flere land for å hindre klimaendringer. sier Hoesung Lee. Han er leder for IPCC. Ifølge Hoesung er det mye som tyder på at både regler, politikk og økonomi kan virke godt.

Han mener at dette virker bra nok. Men flere må gjøre det, og det må skje på en rettferdig måte.

Ifølge IPCC vil det koste mindre enn 100 dollar per tonn CO2 å halvere utslippene. Det er rundt 870 kroner per tonn. IPCC mener det koster mindre, enn nytten det vil ha. Alternativet er at jorda i gjennomsnitt blir 2 grader celsius varmere enn i tiden før industrialiseringen. Flere har advart om at det kan få enorme følger for mennesker og våre liv på jorda.

Men ifølge rapporten haster det å gjøre mer. Ellers kan jorda bli 3,2 grader celsius varmere.

Espen Barth Eide sier til nyhetsbyrået NTB at det koster mye mindre å gjøre noe for klimaet nå. Ifølge han er prisen på solkraft og batterier 85 prosent mindre enn for ti år siden. Prisen på vindmøller er rundt halvparten.

– De sier også at naturen ofte er det billigste klimatiltaket. Det å ta vare på og restaurere natur er noe av det smarteste du kan gjøre for klimaet, sier Eide.

Skea sier alle må gjøre sitt for at vi skal forurense mer med CO2. Ellers vil det være umulig å hindre at jorda blir mer enn 1,5 grader celsius varmere.

Og selv om alt blir gjort, kan det likevel bli varmere. Men da mener forskerne at jorda kan klare å kjøle seg ned når det nærmer seg år 2100.

Ifølge IPCC vil det bli viktig å bruke mindre fossil energi i årene framover. Verden må nesten slutte helt med kull før 2050. Verden må også bruke 60 prosent mindre olje. Det må også brukes mindre 45 prosent mindre naturgass.

António Guterres er sjef i FN. Han har delt en tale på video da den nye rapporten ble kjent. Der sier han at ledere i land og næringsliv lyver. Han mener de sier én ting, og gjør noe annet.

– Enkelt og greit så lyver de. Og resultatene vil bli katastrofale, sa Guterres.

– Dette er et skammens dokument. Det viser de tomme løftene som sender oss i retning av en verden det ikke går an å leve i, sa Guterres.

Guterres minnet om at klimaaktivister kan bli omtalt som både farlige og radikale. Men han mener det er noen helt andre som er farligere.

– De som utgjør den virkelige faren, er land som lager mer fossilt brensel. Det å bruke mer penger for å lage mer fossilt brensel er galskap. Både moralsk og økonomisk, sa han.

– Land og selskaper som forurenser med mye CO2. De later ikke bare som om de ikke ser problemet. De bidrar til det, mente Guterres.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå