Verden

Lite lønn og dyre varer fører til streik i Hellas

Tog som står stille. Ferjer som ligger til kai. Offentlige kontorer som er stengt. Slik var det i Hellas etter at det ble startet en 24 timer lang generalstreik.

Greske arbeidere streiker som en protest. De krever at det blir gjort noe med at de får lite lønn, mens varer koster mye mer. Det har ført til at folk flest i Hellas sliter med å betale for det de trenger.

I januar 2022 kostet varer 6,2 prosent mer enn i januar 2021. I februar var forskjellen økt til 7,2 prosent. Det er over 25 år siden varene har blitt så mye dyrere på så kort tid, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Det er også første gang siden Hellas byttet valuta i 2002. De byttet bort sine greske drakmer, og ville bruke euro i stedet.

Det er to fagforeninger som har ansvar for streiken. De jobber for rettighetene til 2,5 millioner grekere, både folk som jobber i privat og offentlig sektor.

Det er ventet at folk vil protestere flere steder i Hellas i løpet av onsdag.

Mange i Hellas måtte godta mindre lønn for litt over ti år siden. Da måtte landet låne mye penger for å unngå at Hellas skulle bli konkurs. Derfor har mange mindre penger nå enn for ti år siden. Mange sliter derfor når varer blir mye dyrere.

GSEE er en av fagforeningene som er i streik. De sa i mars at de mener det bør bli gitt 13 prosent mer i minstelønn som følge av at alt koster mer. Det ville ført til at gresk minstelønn ville blitt 751 euro. Det er rundt 7.200 kroner.

Regjeringen økte minstelønna med to prosent i januar. Det er 663 euro, eller rundt 6.300 kroner. Statsminister Kyriakos Mitsotakis har også lovet at de vil øke den mer fra 1. mai. Det er uklart hvor mye, men det er lovet at det skal øke med mer enn i januar.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det særlig prisen på mel og strøm som er et problem. Prisen på begge deler har økt siden Russland angrep Ukraina.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå