Verden

Taliban vil beskytte gamle Buddha-statuer

For 20 år siden sprengte Taliban disse statuene. Nå vil de som styrer Afghanistan beskytte dem, for å hente kobber.

Hundrevis at meter under bakken kan folk fra Afghanistan finne kobber. Noen mener det er en av verdens beste steder å finne kobber på.

Taliban satser nå på at folk fra Kina kan hjelpe til med å grave ut kobber. Slik at Afghanistan kan få inntekter til å redde landet. De har problemer med økonomien som følge av økonomisk straff.

Soldatene holder vakt der statuene ligger. De ligger i en grotte sørøst i landet. Sist gang Taliban hadde makta, sprengte de to store Buddha-statuer. De sa på den tiden at de måtte ødelegges. Årsaken var at det ikke hadde noe med gud å gjøre.

Nå er målet til Taliban å ta vare på statuene. Det er viktig for å få Kina til å investere mye penger der, forteller Hakumullah Mubariz.

Han er sjef for de som passer på statuene.

– Å beskytte dem er meget viktig for oss og for kineserne, sier Mubariz.

Han var sjef for en enhet hos Taliban tidligere. Han var en del av de som kjempet mot afghanske styrer, som var støttet av USA. Han var en av de første å storme Kabul for å ta kontroll.

– Vi visste at det ville bli viktig for landet, sier han.

Ingen har før hatt tid eller mulighet til å hente ut mye kobber fra Afghanistan. Årsaken til det er mye krig. Eksperter tror at kobberet som ligger det kan være verdt over 8,5 billioner kroner. Det er en viktig inntekt de trenger framover.

Etter at USA og forsvars-samarbeidet Nato takk seg ut vil flere land investere penger i Afghanistan. Blant dem er Iran, Russland og Tyrkia.

Kina er det landet som har det beste tilbudet. De kan bli den første stormakten som gjør et sånt prosjekt i det Taliban-styrte Afghanistan.

Landene hadde en avtale fra før av. Men den ble det aldri noe av som følge av problemer både med kontrakt og logistikk.

Kort tid etter at Taliban tok makta ville de at Kina og Afghanistan skulle samarbeide.

Afghanistan kan tjene 2,5 milliarder kroner hvert år av kobber. De kan også tjene 7 milliarder kroner ekstra for avgifter.

For 18 år siden fant arkeologer nedgravde kloster, gamle kobberverksteder og en borg. De tror området har vært en vei for folk på handelsreise og pilegrimer.

Folk som bor der har blitt lovet at prosjektet med kobberet vil gi 3.000 til 4.000 jobber.

Ironisk nok var det Taliban som ødela for arbeidet i Mes Aynak. En funksjonær husker at det ble lagt miner langs veien til gruveområdet. De ville hindre at folk fra regjeringen og Nato-soldater kom seg dit.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå