Verden

Sniker seg inn i bjørnens hule for å teste den for korona

Forskere tester bjørn, hjort, elg og ulv for korona-virus. De prøver å finne ut om dyrene har viruset, og om de kan spre det.

Forsker Todd Kautz legger seg på magen i snøen. Han åler seg inn til en svartbjørn i dvale.

Han lyser med lommelykten mot snuten. Og lirker forsiktig en lang bomulls-pinne inn i bjørnens nesebor. Høres det kjent ut? Den snurres fem ganger rundt.

En person holder ham i beina. Han er klar til trekke ham ut hvis noe skjer. Bjørnen har fått sovemiddel. Men de vil være sikre.

Kautz og hans lag jobber i Minnesota i USA. De er nær grensa til Canada.

Gjennom dyp snø og kulde forsøker de å ta prøver av dyr. Noen av dyrene er farlige, som ulv og bjørn.

Hvor mye sprer ville dyr korona-virus? Forskere i hele verden forsøker å finne det ut. De frykter viruset kan utvikle seg i dyr. Det kan føre til nye pandemier.

Korona kom trolig fra en flaggermus. Viruset smittet over på mennesker.

Viruset er nå bekreftet hos dyr i minst 24 delstater. Deriblant i Minnesota.

– Det vil alltid være en fare for at det kan smitte over på mennesker. Det er hvis viruset kan etablere seg hos ville dyr, sier Matthew Aliota. Han er med på forskningen.

Dyrene beveger seg mer om våren. Bjørnen våkner fra dvale. Hjort, elg og ulv vandrer lenger.

Forskerne er svært forsiktige når de nærmer seg dyrene. Jobben kan være farlig. Seth Moore ble nesten bitt av en ulv.

De bruker også helikoptre for å spore opp og fange dyr. Moore og en kollega blir heist ned fra helikoptret. De jobber seg bortover i den dype snøen til en hjort. De har fanget den fra lufta med nettpistol.

Biolog E.J. Isaac tar en koronatest av en hjort. Forskerne forsøker å finne ut om koronaviruset finnes og spres hos ulike dyrestammer i skogene nord i USA – mot grensen til Canada. Foto: Laura Ungar / AP / NTB

Kollegaen løfter bukkens hode. Slik kan Isaac komme til. Han tørker raskt av hjortens nese for å ta en test. Den unge bukken kaster med hodet. Den holdt seg stille lenge nok. Forskerne løfter forsiktig fellen av dyret.

– Bra gjort, smiler kollegaen. Mens dyrelivs-biolog E.J. Isaac puttet prøven i et hetteglass.

Forsker E.J. Isaac har akkurat fått tatt en koronatest av en hjort i de dype skogene nord i USA mot grensen til Canada. Forskerteamet han er en del av forsøker å finne ut om og hvordan virus spres mellom ville dyrearter. Foto: Laura Ungar / AP / NTB

Alle i gruppa har tatt vaksiner. De tester seg ofte.

Det skal bare én smittet person til. Da kan et mutert virus være i menneskenes rike.

Noen tror omikron kom fra et dyr. Omikron er varianten mange av oss nå har hatt.

Vi må sikre dyrenes naturlige områder, sier ekspertene. Folk må ikke få selge ville dyr. Dette er viktig for å unngå at virus sprer seg fra dyr til folk.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå