Verden

Russland med nye trusler mot tre land

Både Sverige og Finland skal ha blitt advart om hva som kan skje hvis de blir med i Nato. Moldova blir også advart om at de bør være mer forsiktige med hva de gjør og sier.

Russland har flere ganger sagt at det vil kunne få følger for Sverige og Finland om de blir med i Nato. Nå har Maria Zakharova uttalt seg om det igjen, ifølge avisa Aftonbladet. Hun er talsperson for utenriks-departementet i Russland. Zakharova har snakket mer om saken på TV hos kanalen Russland-24.

Hun sa ingenting om hvilke følger det kan bli. Men hun sa at begge landene skal ha blitt advart flere ganger. Både offentlig og i møter. Derfor skal både Finland og Sverige være klar over hva som kan skje, ifølge Zakharova.

Dmitrij Medvedev har vært president i Russland før. Han har sagt at de kan flytte atomvåpen slik at de er nærmere de to landene.

En annen russisk politiker truer med at det også kan skje ting i Moldova. Årsaken er at landet har valgt å forby symboler som «Z». Det er mye brukt av russiske soldater under krigen i Ukraina.

En annen russisk politiker truer med at det også kan skje ting i Moldova. Årsaken er at landet har valgt å forby symboler som «Z». Det er mye brukt av russiske soldater under krigen i Ukraina. Maia Sandu sa denne uka at symbolet hører hjemme på en «historisk skraphaug». Sandu er president i Moldova.

– Hun bør være mer forsiktig. Det skriver Aleksej Pusjkov på det sosiale mediet Telegram. Han hinter om at også landet kan ende på en «historisk skraphaug». De bør være mer forsiktig med hva de sier og gjør, mener han.

Pusjkov er med i det russiske Føderasjons-rådet. Han er kjent for å være viktig for russisk utenriks-politikk.

Moldova ligger mellom Ukraina og Romania. Det har vært russiske soldater øst i landet siden 1990-tallet. De er i Transnistria, som erklærte seg som et eget land etter at Sovjet-unionen ble oppløst. De støtter Russland, og får også støtte fra landet.

Mange i Ukraina rømte til Moldova etter at Russland angrep i februar. Moldova har søkt om å få bli med i Den europeiske union (EU). Mange i landet frykter at de kan være neste mål for et russisk angrep.

---

Russiske trusler mot andre land

  • Russland truer med følger for Sverige og Finland hvis de blir med i forsvars-samarbeidet Nato.
  • En viktig russisk politiker truer med følger for Moldova fordi de vil forby symbolet «Z» .
  • Folk er redde for at Russland kan angripe andre land etter krigen i Ukraina.

---Siste utgave

På forsiden nå