Verden

Krigen om Donbas: Dette handler kampen om

Soldater fra Russland angriper Øst-Ukraina, bedre kjent som Donbas-regionen. Flere fra regionen har lenge ønsket å være uavhengige fra Ukraina.

Soldater fra Russland retter nå angrepene mot Donbas-regionen. Der har det vært konflikt de siste åtte årene. Hvorfor kriges det om dette området?

Volodymyr Zelenskyj sier at soldater fra Russland har startet kampen om Donbas. Det var ventet at det skulle skje. Zelenskyj er president for Ukraina.

Han sier at Russland vil ha kontroll over hele Donetsk og Luhansk, som er Donbas.

Krigen om Donbas har holdt på siden 2014. Hvem sitt området det er og om de skal være uavhengig har vært et spørsmål lenge. Hva handler det om – og hva har skjedd, og kan skje, med Donbas?

Enkelte eksperter har sagt at Vladimir Putin vil feire seier innen 9. mai. Det er samme dag Russland markerer seier etter andre verdenskrig. Putin er president for Russland.

---

Hva er Donbas?

Donbas-regionen ligger øst i Ukraina. Den består av Donetsk og Luhansk. Deler av Donetsk og Luhansk har siden 2014 vært styrt av folk som støtter Russland. Det var også de som ville at Donbas-regionen skulle være uavhengig fra Ukraina. Rett før Russland angrep Ukraina sa de at de så på Donbas som uavhengig.

---

Forsvars-samarbeidet Nato tror at Russland vil ha kontroll over hele Donbas. Det vil føre til at Russland kan lage en forbindelse mellom Krim og Donbas. Krim-halvøya har Russland hatt kontroll over siden 2014.

– De ønsker å ta hele Luhansk og Donetsk. Det sier Tor Bukkvoll. Han er forsker for forsvaret.

Han mener de også få kontroll langs hele kysten. Både byen Kherson, Kharkiv og Mariupol kan bli tatt.

– Hvis alt stemmer, sier han.

Bukkvoll sier at det vil være en seier for Russland om de får kontroll over hele området. Han sier at Putin kan ha nådd sine mål om det skjer.

– For det første har han da ødelagt mye av militæret til Ukraina. For det andre har han «frigjort» de som er russere og bor i Donbas, sier Bukkvoll.

Flere ledere fra det russiske militæret har sagt at de vil «befri» Donbas.

Bukkvoll sier det er vanskelig å si om Russland klarer å ta kontroll over hele området.

– Før krigen trodde jo mange av oss at Russland ville klare å ta hele landet, og det har de ikke klart, sier han.

Russland har nå sendt de fleste av soldatene sine rundt Donbas. Enkelte sier det kan være rundt 50.000 til 60.000 soldater der. Men også Ukraina har mange soldater på samme sted.

Før var Donbas et viktig område for kull og industri. Det var både på siden til Ukraina, men også på siden til Russland. Det var også det største feltet for kull tilbake til 1917. Det skriver Store norske leksikon.

Ukraina ble styrt av Sovjetunionen fra 1922 til 1991. Sovjetunionen var det Russland het før. Året 1991 ble unionen oppløst, og landet ble til Russland.

Samme år skulle folk stemme om uavhengighet for Ukraina. Der ville 92 prosent av folket at Ukraina skulle bli et eget land. For folk fra Donetsk og Luhansk var det 84 prosent som ville bli en del av Ukraina. Selv om de fleste som bodde der snakket russisk.

Tall fra 2001 viser også at 60 prosent av de som bor der så på seg selv som ukrainsk.

For ni år siden var det flere protester i Ukraina. Årsaken var president Viktor Janukovitsj. Han skulle skrive under på en avtale med EU. Dette var Russland sterkt imot. Under press droppet Janukovitsj å skrive under.

Dette førte til at folk var misfornøyd med presidenten. Han måtte flykte til Russland i 2013.

Året etter tok Russland kontroll over Krim. Samme år gjorde folk opprør i Donbas-regionen. Siden den gang har det vært konflikt i området.

Folket fra Donbas har ulike meninger om de vil bli en del av Russland eller Ukraina. Tall fra 2016 og 2019 viser at flere ville være en del av Ukraina.

Gewndolyne Sasse sier at det gjelder også de områdene hvor de som støtter Russland holder til. Sasse jobber som professor ved Oxford-universitet.

Bukkvoll sier også at folket er splittet.

– Mange har flyktet ut av Donbas de siste årene, både til Russland og til andre steder i Ukraina, sier han.

På spørsmål om de som støtter Russland har blitt behandlet dårlig, svarer han dette:

– De kan føle seg urettferdig behandlet over etter 2014 er at det russiske språket har fått mindre betydning i utdanning, sier Bukkvoll.

Han sier at ingen er nektet å snakke russisk. Han mener at de yngre støtter å være en del av Ukraina, mens eldre ofte støtter Russland.

Språk har lenge vært et viktig tema i Ukraina. Da Janukovitsj ble president, laget han en ny lov om språk. Han ville at folk som snakket russisk skulle ha mer rettigheter. Loven skulle gjøre russisk til en del av språket i Ukraina. I hvert fall der minst 10 prosent av folket snakket det.

Da han måtte flykte til Russland, ble disse reglene fjernet. De nye som styrte landet bestemte seg for å gjøre det ukrainske språket viktigere. Det mente Russland var diskriminerende.

Før ville kanskje Russland ha Donbas som følge av kull. Men det er ikke like mye som det var før, mener Bukkvoll. Donbas er ikke lenger like viktig område for å tjene penger, som den en gang var. Det mener Bukkvoll.

Siden området har vært i konflikt de siste åtte årene har det blitt verre å bo der.

En undersøkelse viser at folk ikke brydde seg om hvilke område de bodde i. Så lenge de fikk god lønn og en god pensjon var de fornøyde.

Bukkvoll sier at det gir mening.

– For folk flest er det kanskje viktigere med mat til sine barn enn hvilket område de bor, sier han.

Russland mener Donbas er mer russisk enn det er ukrainsk. Årsaken er at de mener det er flere som snakker russisk der. Det sier Sam Cranny-Evans til kanalen BBC. Han jobber som forsker.

Dersom Russland får kontroll over hele Luhansk og Donetsk, vil det være noe Putin kan vise til som en seier.

For Ukraina er det først og fremst viktig å ikke tape landområder, mener Bukkvoll. Spørsmålet er om de er villig til å gi fra seg Donbas for å finne en løsning for fred.

Bukkvoll snakket med flere folk fra Ukraina før krigen. Da spurte han dem om hvorfor Donbas var så viktig.

– Det viktigste svaret er nok at land ikke vil gi fra seg landområder. Og at de som har mistet livet sitt for å holde på Donbas har gjort det forgjeves. Men dette kan forandre seg som følge av krigen, sier han.

Mange frykter at Kreml får det slik de vil om de får Donbas. Det viser at de kan bruke makt å få det de vil. Det vil også kunne skje andre steder.

– Russland gjør ikke dette fordi det var en plan, men fordi de må – fordi planen om å ta hele Ukraina skar seg, sier Bukkvoll.

– Det er ikke synet til Putin som har endret seg. Planen om å ta Ukraina er bare midlertidig satt til side, og vil ikke være borte så lenge Putin fortsetter å ha makten, sier han.

---

Kort om saken

  • Konflikten i Donbas-regionen har vart lenge. Helt siden 2014 har enkelte vært misfornøyd med å være en del av Ukraina.
  • Russland har sendt de fleste av soldatene sine inn til Donbas-regionen.
  • Enkelte tror Russland vil ta over området og feire en seier den 9. mai. Det er samme dag som de feirer seier fra andre verdenskrig.

---

Siste utgave

På forsiden nå