Verden

Slik lever russere nå

I Russland fester de alarm på osten for å hindre at den blir stjålet. Hverdagen har blitt annerledes etter at Russland angrep Ukraina.

Russiske Aslan sender et bilde til Klar Tale. Bildet er tatt med en mobiltelefon på butikken et sted i Russland. Det viser en hylle med ost. Alle ostene er festet med svarte magneter.

– Mat har aldri hatt slike magneter på seg før, sier han.

Aslan sier også at osten er en helt normal ost fra Hviterussland. Magneten er der for å hindre at osten blir stjålet, mener han. Klar Tale har sett bildet. Aslan ønsker ikke at vi publiserer det for at enkelte kan finne ut hvor han bor.

Aslan er en av dem som er misfornøyd med krigen. Han sier selv at han må være forsiktig med hva han sier og hva han tar bilde av. Russiske myndigheter lar ikke folk få si det de vil.

Klar Tale bruker kun fornavnet hans.

Russlands angrep på Ukraina får store følger for russere. 24. februar invaderte Russland nabolandet. Siden har Vesten innført flere økonomiske straffer. Det påvirker landet og folk som bor der.

Hva de egentlig mener er det ingen som vet eller kommer til å finne ut av

—  Aslan

Penger blir mindre verdt. Det er én følge av krigen. Folk fra Russland bruker russiske rubler. Krigen skaper rett og slett usikkerhet.

Når penger blir mindre verdt, blir også mange varer dyrere. Blant annet har elektronikk blitt kjempedyrt. En ny telefon fra Apple er nå rundt 50.000 rubler dyrere enn før. Det er over 5.000 kroner.

Jan kommer fra et annet land enn Russland, men han bor der. Han har snakket med kanalen BBC.

Noen dager før krigen kjøpte han seg matvarer for 5.500 rubler. Det er rundt 600 kroner. Nå koster den samme kurven med mat over 8.000 rubler, som er nesten 1.000 kroner.

Aslan tror dette gjør folk redde.

– Både de som selger, de som lager ting og bøndene er redde. Det er bare de som jobber med sikkerhet, som føler seg trygge, sier han.

Rett etter at krigen startet var mange raske med å kjøpe seg mat. Daria var én av dem, ifølge BBC.

Hun var redd for at det skulle bli tomt for varer. Derfor kjøpte hun mye. Hun måtte også kjøpe medisiner. Det har blitt vanskeligere å få tak i de siste ukene.

Samtidig som at alt blir mye dyrere, forsvinner også mange bedrifter fra landet. McDonalds har stengt sine restauranter. Møbelbutikken IKEA har stengt alle sine butikker. Og klesmerket Chanel har forlatt Russland. Dette er kun noen få av flere tusen selskap som har forlatt landet.

Folk går nedover fortauet. Rett ved ligger et bygg som er en McDonalds-restaurant. Den er stengt.

At Chanel har forlatt landet gjør russiske bloggere og påvirkere sinte. Bilder fra sosiale medier viser unge jenter klippe opp og ødelegge veskene sine. Både Chanel og andre dyre merker.

Krigen påvirker også andre ting enn økonomi og muligheten til å kjøpe mat fra McDonalds. Det påvirker familier.

Mange av dem er splittet. Folk fra Ukraina har ringt hjem til Russland, der familien deres bor. De forteller om krigen, men blir ikke trodd.

Natalia Tsvetkova fra Kyiv ringte til faren sin dagen Russland angrep Ukraina. Han er fra St. Petersburg.

– Han svarte at alt vil bli bra, og at jeg skulle holde meg innendørs, sier hun til avisa Aftenposten. Faren sier også at Russland angriper kun militære og ikke vanlige folk.

Dette er bare én historie av mange. Foreldre som heller tror på Putin, enn sine egne barn.

Daria sier til BBC at barn og unge er imot krigen. De følger den på sosiale medier og får med seg mer informasjon enn de eldre.

– Foreldrene og besteforeldre får informasjon fra medier som er eid av staten. Så de tror på Vladimir Putin og støtter det han gjør, sier hun.

Aslan mener at de fleste kan finne ut hva som skjer om de vil.

– Det er bare å bruke internett, sier han. Likevel tror han at rundt 60 til 70 prosent støtter det myndighetene gjør.

Det er i hvert fall det de sier, ifølge Aslan.

– Hva de egentlig mener er det ingen som vet eller kommer til å finne ut av, sier han.

Russere flest har også problemer med å reise til andre land. Det er svært få alternativ for dem. De kan fly til Tyrkia eller De Arabiske Emirater, for å nevne noen få. Det er svært få avganger med fly, som igjen fører til at det blir veldig dyrt. Det er også vanskelig å komme seg ut av landet med bil.

For å komme til andre land trenger de også visa. Straffen mot Russland gjør det nesten umulig for russere å få det.

Likevel mener Aslan at svært få bryr seg om krigen.

– De fleste bryr seg kun om seg selv. Både jobb, lønn og mat er viktigere enn krigen for mange, sier han.

Aslan sier også at folk er vant til å leve med lite penger. De er vant til å leve med lite mat. Dermed er situasjonen veldig lik som den var fra før av.

Aslan synes det er vanskelig å tyde hva folk mener. Enten så støtter de krigen, eller så sier de ingenting.

– Mange er støttende til det som blir gjort, mens andre er bare stille, sier han.

---

Kort om saken

  • Mange russere er imot Russland sitt angrep på Ukraina.
  • Krigen får også konsekvenser for de som bor i Russland.
  • Pengene deres blir mindre verdt, ting blir dyrere og selskaper forlater landet.

---

Siste utgave

På forsiden nå