Verden
Frankrikes president Emmanuel Macron får trolig en periode til i sjefsstolen. Foto: François Mori / AP / NTB

Macron vant presidentvalget

Emmanuel Macron vant det franske presidentvalget. Nesten seks av ti stemte på ham. Presidenten lover å samle folket.

Europa — Den franske presidenten ledet på meningsmålingene foran andre valgomgang. Nå viser det seg at han også fikk flest stemmer. Emmanuel Macron får 58,6 prosent av stemmene. Marine Le Pen får 41,4 prosent. Det viser det endelige valgresultatet.

Macron talte til et hav av mennesker søndag kveld. Det skjedde på Champ de Mars foran Eiffeltårnet i Paris.

– Jeg vet at mange franskmenn stemte på meg for å stanse det ytre høyre. Jeg vil også takke dem. Jeg vil si til dem at deres stemme gir meg en plikt, sa Macron.

– Mine tanker går også til dem som ikke stemte. Til dem som ikke klarte bestemme seg. Til dem som stemte på Marine Le Pen. Jeg forstår hennes skuffelse i kveld, sa presidenten.

Det har stor spenning om Macron ville klare å få et flertall av stemmene. Slik han gjorde for fem år siden. Årsaken var blant annet den økonomiske situasjonen i Europa. Også i Frankrike har drivstoff og strøm blitt dyrere. Det merker folk.

Le Pen innrømmer at de tapte valget. Hun er likevel fornøyd.

– Med mer enn 40 prosent av stemmene representerer det en strålende seier i seg selv. Millioner av våre landsmenn har stemt på Nasjonal samling, sa hun i en tale søndag kveld.

Mange valgte å bli hjemme på valgdagen. Franske medier skriver at neste tre av ti var hjemmesittere. Det vil i så fall være det høyeste tallet hjemmesittere siden 1969.

Macron har kommet med en rekke løfter til franske velgere i år. Han har lovet at alle skal få jobb. Han vil også endre systemet for pensjon. Under valgkampen ble han kraftig kritisert. Både fordi han engasjerte seg for sent og for at han skape for lite entusiasme.

Le Pen er helt til ytre høyre i politikken. Hun er sterkt kritisk til innvandring og kritisk til EU. Hun ville blant annet begrense innvandringen til Frankrike. Hun ville også kutte sosialstøtten til utlendinger.

I 2017 ble Macron valg til president for første gang. Da var han 39 år gammel. Da hadde han laget partiet sitt året før. Det heter La République en Marche! – på norsk Republikken framover!

Den gang vant Macron over Le Pen med 66,1 prosent av stemmene. Le Pen fikk 33 prosent.


---

Kort om saken:

  • Frankrike har valgt ny president.
  • Emmanuel Macron fikk flest stemmer.
  • Nesten seks av ti personer stemte på ham.

---

Saken er oppdatert med de endelige valgresultatene.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå