Verden

Protestene kan føre til at landet bytter ut sine ledere

Sri Lanka er i praksis konkurs. Det fører til store protester. Folk er drept av politiet i landet. Dette er den største krisa på ett tiår, sier en ekspert.

Dyrere mat. Dyrere drivstoff, om du finner det. Og dyrere medisin. Fra i mars 2021 til i år har alt blitt mye dyrere på Sri Lanka. I gjennomsnitt koster det 21,5 prosent mer å kjøpe noe i landet. Og det er lite som tyder på at ting blir bedre i løpet av kort tid, sier Kristian Stokke. Han er forsker ved Universitetet i Oslo, og ekspert på Sri Lanka.

– Det som skjer der nå er veldig alvorlig. Jeg har fulgt siden 80-tallet. Dette er det mest av alvorlige siden krigen. Det er en stor politiske hendelse. Landet er konkurs, sier han.

For en uke siden var det først og fremst protester mot at varer kostet mer penger. Men det var også krav om å bytte ut lederne i landet. Men tirsdag ble det skutt mot de som protesterte. Og nå brukte politiet ekte kuler. Minst tre personer ble drept, og mange ble skadd. Noen av dem kritisk skadd.

Protestene har vart i over en måned. Og det er en årsak til at det har skjedd akkurat nå, sier Stokke.

– Det er en lang historie med dårlig økonomi i landet. Det er blitt verre under koronapandemien. I tillegg ble det sprengt tre bomber i påska 2019, sier Stokke. Terrorgruppa Den islamske staten (IS) sa det var de som hadde gjort det.

– Det har ført til at det kommer færre turister til Sri Lanka, sier han. Dette er noe av det landet har tjent mye penger på før.

Et av de store problemene nå er at landet har mye gjeld, sier Stokke. Mye av dette er brukt på store prosjekter som skaper lite ekstra inntekt for folk eller landet.

– De politiske lederne har lånt mye penger som de har brukt på feil ting. Det er brukt mye penger på hæren, selv etter at krigen i landet tok slutt i 2009. De har også brukt mye penger på noen få prosjekter som har vært mislykket, sier Stokke.

Han sier også at mye av pengene på disse prosjektene er havnet hos folk som er korrupte.

– Det meste av pengene er brukt på tiltak for å gjøre velgere mer fornøyde. Heller enn på tiltak for å løse krisen og gjelda til landet. Mye er brukt for å la folk betale mindre i skatt. Særlig de som allerede har tjent på de dårlige prosjektene, sier Stokke.

Alt dette har ført til at landet er regnet som mindre kredittverdig. Andre land og organisasjoner har derfor fått mindre tro på at Sri Lanka vil betale gjelda si. Derfor er det heller ingen som vil låne dem mer penger. Dette fører til det er vanskelig å kjøpe varer fra andre land. Det koster mye, eller er umulig, sier Stokke.

Fredag ble det klart at mat nå koster 29,5 prosent mer enn for et år siden. Det statlige oljeselskapet krever 64,2 prosent mer for diesel enn på samme tid i fjor.

– For vanlige folk er dette brutalt. Folk står i kø for å få tak i mat og parafin. Det er kritisk. Landet prøver å få nye lån, eller å få slettet noe av gjelda de har til blant annet Kina og India. De har også prøvd å få penger fra Det internasjonale pengefondet IMF for å løse krisen. Men jeg tviler på at det vil kunne løse noe på lengre sikt, sier Stokke.

Han mener det er flere mulige utfall av krisen.

– Protestene kan ende opp med tap. Det krever mye å protestere så mye i så lang tid. Da kan brødrene Rajapakse beholde makta i landet, sier Stokke. To av fire brødre er president og statsminister i landet. De to andre har også vært med i regjeringen i år.

Stokke sier også at det kan ende med at militæret tar makta. Men det kan være både for å støtte eller bytte ut de som leder landet.

– Det kan også ende med at de som protesterer vinner. Da kan brødrene bli byttet ut. Flere i opposisjonen gjør seg klare for dette, sier Stokke. Men det kan også bety at det meste forblir som før.

– For de nye lederne kan fortsette som før. Dette har skjedd i Sri Lanka før. Det kan også bli en stor politisk endring. Det har landet behov for, men jeg mener det er lite trolig, sier Stokke.

---

Økonomisk krise på Sri Lanka

  • alt som er mellom strekene blir faktaboks.
  • Dette er bare punkt tre

---Siste utgave

På forsiden nå