Verden

Guterres er i Russland for å be om fred

António Guterres er sjef i FN. Han skal prøve å få Vladmir Putin til å få slutt på krigen i Ukraina. De to skal møtes tirsdag.

Guterres dro til Russland tirsdag i et forsøk på å overtale president Vladimir Putin til å stanse krigføringen i Ukraina.

António Guterres dro til Russland tirsdag. Han er sjef for verdens-organisasjonen FN, og håper å få slutt på krigen i Ukraina. Guterres har først møte med utenriksminister Sergej Lavrov. Så skal han ha et møte med president Putin.

Guterres sa i møtet med Lavrov at FN er veldig opptatt av å finne en måte å sikre at det blir dialog. Det kan bidra til en sjanse for å få våpenhvile, og for fred.

Det er ventet at Guterres skal møte Putin tirsdag ettermiddag. Det er ukjent om det vil bli presentert en plan for fred. Men det kan bli foreslått at FN skal lede forhandlinger mellom Russland og Ukraina.

Flere tror også at Guterres vil be om at det skal bli lettere å sende inn nødhjelp. Han kan også komme til å be om at det blir lettere å redde ut vanlige folk fra områder med krig. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Recep Tayyip Erdogan er president i Tyrkia. Han har flere ganger prøvd å ta en rolle som megler mellom de to landene. Både Putin og Guterres skal snakke med Erdogan tirsdag.

Guterres reiser først til Moskva i Russland. Det har skuffet Volodymyr Zelenskyj, som er president i Ukraina. Han mener de burde fått besøk først.

– Det er feil å reise til Russland først. Det er ingen rettferdighet eller logikk i å gjøre det. Krigen er i Ukraina. Det er ingen drepte folk som ligger i gatene i Moskva, sa Zelenskyj i helgen. Det skriver avisa The Guardian.

Han mener Guterres burde møtt folk i Ukraina først, og fått se hva som har skjedd. Så kunne han reist til Russland for å stille spørsmål.

Ifølge avisa skal rådgivere rundt Zelenskyj ha sagt at Guterres mangler mandat for å forhandle eller lage avtaler på vegne av Ukraina.

Guterres skal ha planer om å møte Zelenskyj torsdag. Ukraina er nemlig neste stopp på reisen.

Det er ventet at Zelenskyj vil gjenta sitt krav om at Russland må bli utvist fra sikkerhetsrådet i FN. For så lenge landet er med der, kan de hindre at rådet vedtar å gjøre noe med krigen. Dermed er umulig for FN å sende fredsbevarende soldater.

Siste utgave

På forsiden nå