Verden

Frykt for at krigen skal spre seg hit

Alle sier de vil unngå at krigen sprer seg fra Ukraina. Men likevel rømmer folk nå vekk fra grensa til landet.

Det er 30 år siden Moldova, Ukraina og Russland skilte lag. De siste månedene har Russland og Ukraina kriget. Nå er det flere som frykter at krigen også kan spre seg til Moldova.

Moldova ble et eget land i august 1991. Da forlot de det som var Sovjetunionen. Men det har likevel vært russiske soldater i landet i 30 år.

Årsaken er at det var uklart hva som skulle skje med Moldova etter 1991. Noen ville at det skulle bli del av Romania, slik det hadde vært før. Andre ville ha et eget land, mens andre ville at Moldova være del av Russland.

Mange av de som mente det siste, bor i nordøst. Dette er et område som blir kalt Transnistria. De sier de er et eget land, og styrer det meste selv. Det er et resultat av en krig som varte fra høsten 1990 til våren 1992. Den var mellom Moldova og Transnistria. Og Russland valgte å støtte Transnistria.

(Du kan se kart over området i bunn av saken)

Det førte til en våpenhvile i 1992. Etter det har Transnistria i stor grad styrt seg selv, med støtte fra Russland. Men det er et av svært få land som mener at Transnistria er et eget land. Store deler av verden mener det fortsatt er en del av Moldova.

Siden krigen har det vært russiske soldater i Transnistria. Ifølge de lokale myndighetene er de der for å sikre freden. Men det er uklart hva som skjer den neste tiden.

For flere viktige ledere i Russland har de siste ukene advart om at Moldova har gjort valg som kan få følger for landet. De har blant annet gjort det forbudt å bruke de samme symbolene som blir brukt i russisk propaganda for krigen. Det mest kjente er nok måten russerne har brukt bokstaven Z. En russisk general har også sagt at de nå vil ta kontroll over hele kysten til Ukraina. Helt fram til grensa mot Moldova. Han har også advart om overgrep mot russere i Moldova.

Det er to uker siden det ble hevdet at russiske soldater ble gjort klare for å angripe Ukraina fra vest. Ifølge nyhetsbyrået Reuters sa Hanna Malyar at Russland hadde gjort klar soldater både i Hviterussland og Transnistria. Dette ble avvist av de lokale myndighetene. Malyar er viseforsvarsminister i Ukraina.

Flere har også i lengre tid mistenkt at det er planer om et angrep på Moldova. Årsaken er en film som ble delt 1. mars. Den ble blant annet delt av avisa New York Post. Den viser president Aleksandr Lukasjenko i Hviterussland. Han sto foran et kart som mange mente viste planer for krigen i Ukraina. Der var det også en pil inn mot Moldova.

Ifølge britisk etterretning skal også soldater fra Russland ha prøvd å få folk i Transnistria til å melde seg som soldater for å være med i krigen. Myndighetene i Moldova svarte at dette kunne være farlig, og sa de ville snakke med Russland om det. Reuters ba om en kommentar fra russiske myndigheter, men fikk aldri det. De skriver derfor at de verken kan bekrefte eller avkrefte en slik melding.

Denne uka har det vært flere eksplosjoner i Transnistria. En granat skal ha sprengt på det som er et bygg for sikkerhetstjenesten i regionen. I tillegg skal det ha vært et angrep mot en gruppe soldater, og mot to radiotårn. Disse sender videre og forsterker signaler fra russisk radio.

Ingen har tatt ansvar for å ha gjort det. Men det er flere som har fått skylda.

Mange har sagt at det er Russland som har gjort det, og at de da kan gi noen andre ansvar for det. Da kan de bruke det som årsak til å gjøre noe mer med soldatene de har på stedet. Et alternativ er at de kan sende flere soldater dit, og kanskje angripe Moldova. Et annet alternativ er at de skylder på Romania, som også er med i forsvars-samarbeidet Nato. Den russiske avisa Pravda.ru sa tirsdag kveld at Romania hadde slike planer.

Lokale myndigheter har sagt at mistenker Ukraina, ifølge kanalen Al Jazeera. Tanken er at Ukraina skulle angrepet for å hindre at de selv blir utsatt for et angrep fra russiske soldater i Transnistria. Slik kan de hindre at de må kjempe en krig på hver sin side av landet.

Ifølge myndighetene i Transnistria var det et nytt angrep mot dem onsdag. De hevder det ble skutt mot landsbyen Kolbasna. Det er et russisk våpenlager der. Det skal ha skjedd få timer etter at droner fløy over området.

– Det var droner som kom fra Ukraina, sier innenriks-departementet.

Bildet er av biler på vei fra Transnistria mot Moldova. De står i kø for å krysse grensa. Foto: Aurel Obreja / AP / NTB

Maia Sandu er president i Moldova. Hun samlet sikkerhetsrådet sitt tirsdag kveld. De ble enige om at de må mer kontroll og mer sikkerhet i tiden framover. Etter møtet sa Sandu at det er noen i Transnistria som ønsker mer konflikt. Det skriver avisa The Guardian.

Også myndighetene i Transnistria har økt sitt fokus på sikkerhet. Det er blant annet delt filmer i sosiale medier av at veier blir sperret. Det som skjer i Transnistria kan få følger for neste del av krigen, sier Denis Pushilin. Han er leder for opprørerne i Donetsk som kriger mot Ukraina.

Men for vanlige folk er det viktigste å være trygge. Mange har det siste døgnet reist fra Transnistria. Det har ført til lange køer på de få stedene det er mulig å krysse grensa inn til Moldova. Du kan selv følge med på dette hos Google Maps. Den største grenseovergangen er ved byen Bender.

---

Transnistria

  • Transnistria har styrt seg som et eget land siden 1992.
  • Nesten alle land i verden er enige om at det er en del av Moldova.
  • Flere av de som bor der reiser bort i frykt for at krigen i Ukraina skal spre seg dit.

---Siste utgave

På forsiden nå