Verden

Russland kutter gassen til Bulgaria og Polen

Russland skrur av kranene med gass til land i Europa. Fra onsdag stenger de kranene til Polen og Bulgaria.

Europa — Mange land i Europa er avhengig av russisk gass. Gassen brukes både av vanlige folk og i industrien. Men nå må de brått klare seg uten.

Russland har varslet at de slutter å levere gass til to land. Det gjelder Polen og Bulgaria.

– Leveransene av naturgass fra Gazprom stanser 27. april, sier næringsdepartementet i Bulgaria tirsdag. Det fikk de beskjed om tirsdag.

Bulgaria sier at de har betalt det de skal og når de skal. Alle betalinger er gjort i tråd med den gjeldende kontrakten, sier de.

Russland har sagt at de stanser eksporten som følge av at Bulgaria ikke vil betale i rubler.

Russland får ikke lenger brukt penger i valutaen dollar og euro. Det er fordi de er stengt ute fra internasjonalt bankbetaling.

Bulgaria er svært avhengig av russisk gass. Det er også Polen. Fra onsdag vil eksporten av gass til Polen også stanse opp. Både Bulgaria og Polen har fylt opp så mye de kan i sine lagre av gass fram til nå. Det blir også varmere i været. Dermed er det ikke så kritisk at eksporten stanser opp.

Det er ikke uventet at Russland stanser eksporten av gass. Årsaken er krigen i Ukraina. Den europeiske union (EU) og land i forsvarssamarbeidet Nato, har straffet Russland med sanksjoner. Det har skapt store problemer for russisk handel med andre land. Fram til nå har olje og gass vært unntatt fra disse sanksjonene. Men flere land har planlagt for at de må klare seg uten russisk gass. Polen vil blant annet få levert gass fra Norge isteden.

Siste utgave

På forsiden nå