Verden

Millioner av indere sliter med å takle ekstrem varme

India har hatt det ekstremt varmt de siste ukene. Temperaturen har vært over 45 grader. Det fører til store problemer.

India sliter med ekstrem varme. Rundt 45 grader har vært vanlig de siste ukene. Så varmt har det ikke vært på 122 år. Det var også da de begynte å måle temperatur.

Det er varmt nok til at folk dør av det. Og det skal bli verre, ifølge Scott Duncan. Han er meteorolog, og ekspert på klima.

Mange områder sliter med strøm og mangler vann. India bruker kull til å få strøm. De som styrer landet skal nå bruke flere tog til å frakte kull til steder som trenger det. Uten strøm er det også vanskelig å holde i gang systemer for kjøling. Derfor er det viktig at alle har strøm.

– Temperaturer stiger raskere og mye tidligere enn vanlig. Det sier Narendra Modi til kanalen BBC. Han er statsminister.

Roxy Mathew Koll sier at mye av årsaken er klimaendringer. Men at ikke alt kan skyldes det.

Chandni Singh mener fattige folk får det verre.

– De har mindre ressurser for å holde seg kalde. De har også mindre muligheter til å holde seg inne og holde seg borte fra solen, sier han.

Han sier også at mange av byggene til har blikktak. Slike tak stopper varmen veldig dårlig. Han håper India kan lære fra andre land.

Den indiske sommeren kom tidligere enn vanlig. Som regel er den fra april til juli. Men ekspertene sier at den startet tidligere dette året.

Det har skapt store problemer for dyrking av hvete. Landet sliter med å produsere nok til seg selv. De sliter også med å produsere nok til å selge til andre land.

---

Hva skjer med folk når det blir for varmt?

  • Du kan bli svimmel hvis du ikke drikker nok vann. Du kan også besvime. Også kalt heteslag.
  • Hjertet ditt pumper raskere enn normalt. Kroppen jobber for å holde kropps-temperatur.
  • Du kan bli hoven flere steder på kroppen. Anklene dine er mest utsatt. Det kan bli vanskelig å ta på sko eller lignende.
  • Du svetter. Det hjelper kroppen med å holde seg kald.

---

---

Kort om saken

  • India sliter med høye temperaturer.
  • Det har ikke vært så varmt på 122 år. Det var da de begynte å registrere temperaturer.
  • Folk sliter med mangel på vann.

---


Siste utgave

På forsiden nå