Verden

Retten til selvbestemt abort kan bli fjernet i USA

Kvinner har hatt rett til selvbestemt abort i USA i nesten 50 år. Nå kan den retten trues, ifølge et lekket notat.

Det har lekket et dokument fra USAs høyesterett. Mediehuset Politico har publisert dokumentet. Ifølge det har det konservative flertallet i høyesterett bestemt seg: Abortretten skal fjernes.

USAs høyesterett skal bestemme hva som skjer med abortretten innen juni. Retten til selvbestemt abort kom i 1973. Det var etter en sak som kalles «Roe mot Wade».

– Det kan føre til at delstatene får rett til å bestemme mer. Det er viktig for de konservative delstatene, sier Sofie Høgestøl til kanalen NRK. Høgestøl jobber med rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Det betyr også at delstater styrt av demokratene kan beholde lover som sikrer fri tilgang til abort, sier hun.

Høyesterett behandler nå en sak. Den utfordrer Mississippis forbud mot aborter etter uke 15. Mississippi er en delstat i USA.

Det er én av mange forbud i delstater styrt av republikanere. Texas har forbud mot aborter etter at fosterets hjerteslag kan oppdages. Det betyr egentlig forbud etter uke seks. Mange vet ikke at de er gravide enda i uke seks.

Abort-spørsmålet er viktig politisk i USA. Det kan påvirke mellomvalget i høst.

Det var en demonstrasjon etter notatet ble lekket. Abort-rettigheter er helse-rettigheter, sa demonstrantene.

Nancy Pelosi og Chuck Schumer er sterkt kritiske. De er demokratiske politikere.

– Høyesteretten vil gjøre at folk får mindre rettigheter enn de har hatt de siste 50 årene, om dette stemmer, sier de i en uttalelse.

Kathy Hochul er guvernør i New York. Hochul er demokrat. Hun sier at hennes delstat kan bli en frihavn for abort-rettigheter. Abort vil alltid være trygt og tilgjengelig i New York, skriver hun på Twitter.

26 delstater har signalisert at de vil gi kvinner mindre rettigheter til selvbestemt abort.






Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå