Verden

EU vil forby å medlemsland å kjøpe olje fra Russland

Russland selger mye olje til ulike land i Europa. Men i løpet av det neste halvåret kan det ta slutt. EU vil nemlig forby medlemsland å kjøpe russisk olje.

– I dag foreslår vi å forby all russisk olje i Europa. Det sa Ursula von der Leyen onsdag. Hun fikk applaus fra politikerne i Den europeiske union (EU).

Von der Leyen er president i EU-kommisjonen. Hun presenterte nye former for økonomisk straff mot Russland. Fem pakker med straffer er godkjent fra før. Nå håper kommisjonen at de får støtte til en sjette pakke.

I denne vil de forby kjøp av råolje fra Russland i løpet av det neste halve året. Råolje er olje som er ubehandlet, slik den er etter å ha blitt hentet opp fra havet eller jorda.

EU vil også forby olje som er behandlet. Det vil de skal skje før 2023. Behandlet olje er for eksempel bensin.

Forbudet mot å kjøpe olje fra Russland vil gjelde både den som blir fraktet med skip eller i rør.

– La meg være tydelig. Dette blir ikke lett. Noen medlemsland er sterkt avhengige av olje fra Russland. Men dette er noe vi må gjøre, sa von der Leyen. Hun sa også at dette må skje på en måte som gjør at landene kan skaffe energi på andre måter.

Det er kjent at flere land i EU håper å unngå et forbud. Mens land som Polen og Tyskland har ønsket et forbud, har Ungarn sagt at de vil si nei til et forbud. Alle landene i EU må bli enige hvis det kan bli et forbud.

Kilder har ifølge nyhetsbyrået Reuters sagt at Ungarn og Slovakia kan få et kort unntak. Dette vil gi dem lov til å kjøpe råolje fram til 2023, melder kanalen SVT.

EU vil også straffe flere russere personlig. Patriark Kirill er en av dem. Han er leder for den russisk-ortodokse kirken, og har støttet krigen i Ukraina. Kirill skal også være en nær alliert av Vladimir Putin, som er russisk president.

Tre nye russiske banker blir også nektet å bruke Swift. Det er en et internasjonalt betalingssystem for banker. Dermed er nå ti russiske banker stengt ute fra Swift.

Siste utgave

På forsiden nå