Verden

Mener at trygge aborter redder liv

Flere reagerer på det lekkede notatet fra høyesterett i USA.

Kvinner har hatt rett til selvbestemt abort i USA i nesten 50 år. Nå kan den retten trues, ifølge et lekket notat.

Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at tilgang til trygge aborter redder liv. Han er leder for Verdens helseorganisasjon (WHO). Han sier også at strengere regler ikke fører til færre aborter.

– Det driver kvinner og jenter mot utrygge aborter, sier Ghebreyesus onsdag.

WHO-sjefen nevnte ikke det lekkede notatet. Men han gjorde det klart hva organisasjonen mener. Kvinner bør alltid ha rett til å velge når det gjelder egen kropp og helse, sier han.

Joe Biden har uttalt seg om dokumentet. Han er USAs president. Nyheten om dokumentet kom som et sjokk i Det hvite hus. Det skriver The Washington Post.

Det er opp til USAs valgte politikere å redde retten til abort, ifølge Biden. Han ber velgerne stemme på forkjempere for abort-rettigheter.

– Jeg mener kvinner har en grunnleggende rett til å velge, sier Biden til pressefolk tirsdag.

Norske politikere har også uttalt seg om saken. Hvis avgjørelsen blir slik som i notatet er det et stort tilbakeskritt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– En nesten 50 år gammel dom som har gitt stabilitet og trygghet for kvinner, blir da opphevet.

Han mener at dette øker konflikt-nivået rundt abort. Det øker også sårbarheten for kvinner i en vanskelig situasjonen, sier han.

Dette er abortstriden i USA:

* USA har ingen formalisert, nasjonal abortlov. Det har vi i Norge. En høyesteretts-avgjørelse fra 1973 sikrer kvinners rett til abort. Avgjørelsen kalles «Roe mot Wade».

* Det kom en ny avgjørelse senere. Den slo fast at amerikanske kvinner kunne ta abort frem til fosteret er levedyktig. Grensen settes 23. eller 24. uke i USA. I Norge er grensen uke 22. Men vil norske kvinner ta abort etter uke 12, må de søke.

* Abort-spørsmålet er svært betent i USA. Det er mye motstand mot abort. Særlig i konservative delstater i sør og i Midtvesten. I mer liberale områder på øst- og vestkysten er folk i større grad for kvinners rett til abort.

* Over tid er abort-spørsmålet blitt mer polarisert. Det betyr at de to gruppene har veldig forskjellige meninger. Det er vanskelig for gruppene å bli enige. Det samme har skjedd med andre politiske saker i USA.

* Flertall i den amerikanske befolkningen ønsker å bevare «Roe mot Wade». Det viser meningsmålinger over tid.

* Tidligere president Donald Trump fikk utnevnt hele tre dommere til høyesteretten. Alle dommerne ses på som politisk konservative. Høyesterett har derfor et konservativt flertall.

* Domstolen jobber nå med å vurdere en abortlov som er vedtatt i Mississippi. Den forbyr de aller fleste aborter etter 15. uke i svangerskapet. En avgjørelse kommer i sommer.

* Et utkast til avgjørelse i Mississippi-saken ble lekket til nyhetsnettstedet Politico. Det ble publisert 2. mai. Utkastet tyder på at høyesterett vil godta loven i Mississippi. Det vil oppheve den føderale retten til abort som ble sikret med «Roe mot Wade».


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå