Verden

Sliter med å spare nok vann under tørken i California

Folk i California brukte langt mer vann i mars enn for to år siden. Det skjer selv om myndighetene ber om at folk må spare på vannet under tørken.

I fjor ba Gavin Newsom om at folk i California måtte bruke 15 prosent mindre vann enn de gjorde i 2020. Newsom er guvernør i staten, som har flest innbyggere av alle i USA.

Han ba folk vanne plenen og vaske opp sjeldnere. Newsom ba også om at folk måtte bytte til hvitevarer som brukte mindre vann. Årsaken var at det var lite vann igjen i delstaten som følge av tørke og lite nedbør.

Men i fjor høst og vinter ble det bedre. De fikk mer vann etter intense stormer. Og det var en vinter som førte til at de brukte mindre vann. Men 2022 har vært tørt. Året er ett av de tørreste som er registrert i staten.

Folk brukte litt mer vann i både januar og februar. I mars begynte folk å vanne plenen, og det var tydelig. Sist det ble brukt så mye vann i mars, var under tørken i 2015.

Så California har i praksis bare spart 3,7 prosent vann sammenlignet med i 2020. Langt mindre enn hva som var målet.

Newsom sier nå at han er klar for å bruke 250 millioner kroner ekstra på å sikre staten mer vann. Det er i tillegg til de 1,8 milliardene han har lovet fra før.

I byen Los Angeles er folk og næringsliv bedt om å vanne bare to dager i uka. Fram til nå har det rådet vært tre. Rundt 35 prosent av alt vann i byen blir brukt til vanning.

California har hatt flere stormer i april. Det har ført til at det ser litt bedre ut enn i mars. Men det er mindre vann i reservene enn det som er det historiske gjennomsnittet.

Reservene ville vært tomme uten smeltende snø. Det har reddet folk i staten gjennom tørre måneder på sommeren. Men det er også langt mindre snø enn det pleier. Det var nemlig bare 27 prosent av vanlig snømengde 1. april.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå