Verden

Erdogan er negativ til å utvide Nato

Mye tyder på at både Sverige og Finland vil søke om å bli med i Nato. Men det kan bli vanskelig. For Tyrkia kan ende med å si nei til å slippe dem inn.

Jens Stoltenberg er sjef i Nato. Han har sagt at det kan gå fort å godta Sverige og Finland som medlemmer av Nato. Men president Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia er skeptisk til å utvide Nato.

Det vil være en feil, mener han. Så selv om mange land har sagt at de vil ha med både Sverige og Finland, kan Erdogan hindre det. Ifølge kanalen SVT mener han at det er en dårlig løsning for Tyrkia.

– Skandinavia er et trygt sted der terrorister kan skjule seg. I noen land har de også fått lov til å være med i parlamentet, sa Erdogan til flere medier fredag. Erdogan sier det gjelder blant annet kurdere.

Dette gjør at han er mot svensk og finsk medlemskap i Nato.

Nyheten har overrasket svenske myndigheter.

– Jeg traff min kollega fra Tyrkia for et par dagen siden. Vi snakket også sammen om et mulig svensk medlemsskap for et par uker siden, sider Ann Linde. Hun er utenriksminister i Sverige.

Linde sier landet har et godt forhold til Tyrkia. Og ingen skal ha sagt noe som ligner det Erdogan nå sier.

– Det har heller ikke Natos ambassadør eller noen av de andre 30 landene som er medlem. Jeg håper vi kan snakke om det, hvis vi velger å søke om å bli med. Da håper jeg også at alle de 30 vil si ja, sier hun.

Dette er også overraskende for Jonas Gahr Støre. Han er norsk statsminister.

– Det er første gang jeg har hørt om dette, sier Støre. Han vil ikke si noe om hva som kan skje med en svensk og finsk søknad etter det Erdogan har sagt.

Støre har ingen kommentar til anklagen fra Erdogan heller. Støre mener det høres ut som noe han mangler dekning for å påstå.

I Finland har både presidenten og statsministeren sagt at de mener landet bør søke om kort tid. Mye tyder på at lederne i Sverige vil finne fram til samme svar.

I dag er det 30 land som er med i Nato. Ingen nye land får bli med uten at alle 30 er enige.

Erdogan sa også at det var et feil å la Hellas bli med i 1952. Han anklaget Hellas for å bruke alliansen mot Tyrkia. Den feilen vil vi ikke gjøre en gang til, sa han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå