Verden

Hva skjer med Bosnia-Hercegovina?

Bosnia har hatt problemer lenge. Hva skal til for at ting roer seg? Ekspert mener krisen er den mest alvorlige siden krigen på 1990-tallet.

Den blodigste krigen siden andre verdenskrig skjedde blant bosniere, kroater og serbere. 100.000 døde og to millioner mennesker flyktet.

Det er nå 30 år siden. Nå er folk redd for at det kan skje igjen.

Christian Schmidt var med på å lage fred den gang. Han var en del av noe som kalles Daytona-avtalen. Det er en fredsavtale. Den bestemte at landet skulle deles. En side med en egen serbisk republikk. Den andre siden Bosnia-Hercegovina. Der var det både kroater og bosniere.

Nå er Schmidt redd for at krisen kan bli verre og at det blir krig. Han mener dette er det mest alvorlige som har skjedd siden krigen på 1990-tallet. Han har også advart FN om at det kan bli borgerkrig igjen.

Schmidt mener at den serbiske republikken prøver å få mer makt.

– De truer med å ødelegge avtalen. Dermed trues over 25 år med framgang med å bygge opp Bosnia og Hercegovina som en stat, sier han.

Schmidt sier også at Bosnia prøver å bli en del av EU. Mens den serbiske republikken går motsatt retning. De vil ha en egen stat og får støtte fra Russland. De ønsker også å fjerne Schmidt fra stillingen sin.

Republikken mener han har for mye makt. Schmidt sier at republikken forsøker å lure seg unna staten. Og at de bruker lang tid på å stemme over nye forslag.

– For andre år på rad har ikke statsbudsjettet blitt vedtatt, sier Schmidt.

Han mener at de forsøker å stoppe internasjonale avtaler, slik at det landet ikke blir en del av EU.

16. april forsøkte republikken å få gjennom en lov om eiendom. Schmidt sa nei. Loven ville gjort det mulig for republikken å ta over eiendom på deres området.

Serberne ble sinte på Schmidt for at han sa nei.

Milorad Dodik mener han ikke kan stoppe loven. Dodik er leder for republikken. Han har også truet med at de skal lage en egen hær.

Et annet vanskelig spørsmål handler om valget. Bosniere og kroater er uenige. Kroatene mener valget diskriminerer dem. De vil kun ha mulighet til å velge kroater til å representere dem. Nå har de ikke mulighet til det.

Schmidt mener at valget fortsatt vil bli holdt. Valget er 22. oktober.

– Konflikten er den alvorligste etter krigen, sier Schmidt.

Han mener at andre land på reagere på det republikken holder på med.

– Fra historien vet vi at dette kan ende opp med å bli en sikkerhetskrise. Derfor bør andre land reagere, sier han.

---

Kort om saken

  • Ekspert er redd for at det blir borgerkrig på nytt.
  • Det er 30 år siden Bosnia-krigen. Der døde 100.000 personer og to millioner måtte flykte.
  • Nå er folk uenige. Ekspert mener krisen er den mest alvorlige siden krigen på 1990-tallet.

---

Siste utgave

På forsiden nå