Verden
Bildet er av Magdalena Andersson (til venstre) og Sanna Marin som går på en sti ved vannet. Andersson har lyst hår og blå frakk. Hun er svensk statsminister. Marin har mørkt hår, mørk bukse og mørk jakke. Hun er finsk statsminister. Foto: Paul Wennerholm / EPA / NTB

Sverige søker om å bli med i Nato – Finlands ledere ønsker det samme

De siste ukene har ledere i både Finland og Sverige tenkt på om de bør bli med i Nato. Begge landenes regjeringer sier ja.

– En historisk beslutning, sa den finske presidenten Sauli Niinistö. Han snakket om at Finland vil bli med i Nato. Parlamentet skal også si sin mening. Det skjer mandag. Deretter sender de søknaden.

Nå sier også Sveriges regjering ja. De vil inn i forsvars-samarbeidet.

– Vi kommer til å opplyse Nato om at vi ønsker å bli medlem, sier Magdalena Andersson.

Sveriges statsminister snakket på en presse-konferanse mandag.

Sanna Marin er statsminister i Finland. Hun sa før helgen at Finland burde søke om å bli med i Nato. Marin fikk også støtte fra president Sauli Niinistö.

Parlamentet i Finland skal diskutere den finske søknaden. Hvis det går slik regjeringen håper, kan landet sende sin søknad onsdag.

Det sa utenriksminister Pekka Haavisto før helgen.

Det ble tidlig sagt at de to landene skulle søke sammen. Hvis de ble enige. Men nå kan det se ut som Sverige søker først. Det kan skje så tidlig som mandag.

– Det beste for Sverige og det svenske folkets sikkerhet er at vi blir med i Nato. Det sa Andersson søndag kveld.

Ifølge Ann Linde og Peter Hultqvist var det krigen i Ukraina som avgjorde. Linde er utenriksminister i Sverige. Hultqvist er forsvarsminister.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå