Verden

Ti personer drept i masseskyting i USA

Myndighetene har slått fast at motivet for skytingen var rasehat.

En person iført skuddsikker vest og hjelm begynte å skyte med rifle på et supermarked lørdag. Det skjedde i byen Buffalo. Byen ligger i delstaten New York i USA.

Ti personer ble drept. Tre ble såret. Skytingen etterforskes som hatkriminalitet.

Byron W. Brown er borgermester i Buffalo. Han bekrefter at ti personer ble drept. Han de tror er gjernings-personen reiste i flere timer for å utføre masseskytingen, sa Brown på en pressekonferanse lørdag.

Supermarkedet ligger nord i byen. Det er et område der det bor flest svarte amerikanere.

– Vi etterforsker hendelsen som hatkriminalitet. Men også som rasistisk motivert voldelig ekstremisme, sa Stephen Belongia på pressekonferansen.

Han er spesialagent hos FBI. 11 av de 13 som ble skutt var svarte, melder The New York Times. Tilstanden til de sårede er ikke kjent.

En 18 år gammel hvit mann er pågrepet og satt i varetekt. Han er mistenkt for skytingen. Han bor over 300 kilometer unna åstedet. Han ble avhørt av politiet lørdag kveld.

Mannen skal ifølge The New York Times ha sendt skytingen direkte på strømmetjenesten Twitch. Siden er eid av Amazon og er populær blant gamere. Twitch sier de har avpublisert kanalen.

Foreldrene til mannen ble avhørt av politiet søndag.

Myndighetene undersøker nå et manifest som ble lagt ut på nettet før skytingen. Manifestet beskriver i detalj episoden på forhånd. Den identifiserer 18 år gamle hvite Payton Gendron som gjerningsmannen.

I manifestet er det henvisninger til skytingen i en moské i Christchurch på New Zealand i 2019. Han henviser også til Anders Behring Breivik. Han sto bak angrepet på regjeringsbygget og AUFs sommerleir på Utøya i 2011.

Undersøkelsen til nå tyder på at Gendron gransket de to skytingene grundig. Han har flere ganger vært innom nettsider med rasistisk ideologi.

Dokumentet tydeliggjør Gendron sin holdninger. De er rasistiske, antisemittiske og innvandrer-fiendtlige. Han vil kun ha folk med europeisk opphav i USA.

Myndighetene har allerede fastslått at motivet for skytingen var rasehat.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå