Verden
Bildet er av FNs generalsekretær António Guterres. Han har på dress. Det er et blått FN-flagg i bakgrunnen. Det er et hvitt omriss av verdens kontinenter på flagget. De er omgitt av en laurbærkrans. Foto: Theresa Wey / AP / NTB

Sjefen i FN ber om mer satsing på fornybar energi

Verden må endre måten vi lager og bruker energi, sier António Guterres. Ellers er vi på vei mot en katastrofe, advarer han.

Guterres er generalsekretær i verdens-organisasjonen FN. Han var med da det ble presentert en ny rapport onsdag. Den er laget av Verdens meteorologi-organisasjon (WMO), og den handler om klimaet på jorda.

– Vi må få slutt på forurensingen fra fossil energi. Vi må øke tempoet skiftet til fornybar energi. Og vi må gjøre det før vi setter vår eneste planet i brann, sa Guterres.

Ifølge rapporten vil det bli mer klimagasser i atmosfæren de neste årene. Det vil også bli varmere i havet. Selv om havet var rekordvarmt i 2021. Et varmere hav vil også stige, slik at landområder kan havne under vann.

På samme tid blir også vannet surere. Årsaken er at havet inneholder mer av klimagassen CO2. Det gjør at flere arter med dyr får det vanskeligere. Det gjelder særlig dyr med skall, som er laget av kalk.

– Klimaet endrer seg foran våre øyne, sier Petteri Taalas. Han er sjef i WMO.

Ifølge Taalas vil havet bli varmere og dekke større deler av jorda. Og det kan fortsette slik i flere hundre år framover. Alternativet er at noen lager en teknologi som kan hente klimagass ut fra atmosfæren på jorda.

For havet kan fortsette å bli varmere i over tusen år. Selv om vi slutter å slippe ut mer klimagass.

2021 var et av de sju varmeste årene som er registrert. Og det ble det på tross av La Nina. Det er et værfenomen som førte til at temperaturen i atmosfæren var kaldere enn den ville vært ellers.

I snitt var jorda 1,1 grader varmere enn før industrialiseringen. De fleste landene i verden er enige om at vi må hindre at jorda blir 2 grader varmere. Men det er også et mål om å hindre at den blir 1,5 grader varmere enn tiden før industrialiseringen.

Guterres ber om at verden blir med på en ny plan. Den har fem punkter for å sikre en større satsing på fornybar energi.

Han vil at verden skal investere tre ganger så mye penger i fornybar energi. Han vil også ha slutt på økonomisk hjelp til fossil energi. Guterres er opptatt av at ny teknologi må være fritt tilgjengelig for alle i verden.

– Skiftet til fornybar energi kan bli fredsprosjektet for det 21. århundret. Hvis vi jobber sammen om det, mener han.

I løpet av de siste månedene har det blitt mindre fokus på krisen i klimaet i mange land i Vesten. Årsaken er krigen i Ukraina. Det har ført til at mange land har ønsket å bruke mindre olje og gass fra Russland. Slik håper de å bli mer uavhengige fra landet som angrep Ukraina i februar. Dette har ført til et stort behov for mer olje og gass fra andre land. Blant annet fra Norge.

Miljøvernere krever stans i letingen etter mer olje i Norge. Men på Stortinget vil et flertall av politikerne lete mer. Og en enda større andel vil bidra til å sikre nok gass for resten av Europa.

Flere andre land i resten av verden har også meldt at de vil satse videre på fossil energi. Blant annet India.

Det pågår en stor hetebølge i landet. Det har ført til at mange flere har behov for luftkjøling av husene sine. Dermed er det behov for mer strøm.

Det er ventet at den vil bli laget med kullkraft. Det har kulldepartementet i landet sagt, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå