Myndighetene i flere land er nå bekymret for hva som er årsaken til at flere personer er smittet med apekopper.
[ FHI følger nøye med på apekopper ]
Bare siden 6. mai er det funnet smitte hos ni personer i Storbritannia. I Spania og Portugal er det meldt om at det kan være så mange som 40, men flere av disse venter på sikre svar fra prøvene.
Også Sverige har påvist apekopper. Det gjelder en person i Stockholms-regionen.
– Personen er ikke alvorlig syk, men har fått behandling. Vi vet ennå ikke hvor personen har blitt smittet. Undersøkelser pågår akkurat nå, sier lege Klara Sondén i en pressemelding.
Det er også funnet smitte i Canada. I USA er det også funnet smitte hos en mann som hadde vært i Canada.
Apekopper er en sykdom som er mest vanlig i Kongo. Den har også spredt seg til andre land i den sentrale delen av Afrika. Den har bare blitt funnet hos noen få personer i Vesten de siste årene. Og det er folk som har fått med sykdommen hjem etter å ha vært på reise.
Sykdommen kan minne om det som bare blir kalt kopper. Men apekopper er mindre smittsom. Det er også færre mennesker som dør av den, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).
– Sykdommen er vanligvis mild. De fleste som blir smittet, vil bli friske uten behandling. Det skjer i løpet av noen uker. Noen vil utvikle arr på huden, skriver FHI.
Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at de jobber sammen med Storbritannia og europeiske helsemyndigheter for å håndtere den nye smitten.
Det finnes to former av apekopper. Den ene er mer smittsom enn den andre, ifølge WHO. Det er uklart hvilken av typene som nå er funnet i Vesten.
Viruset sprer seg ofte fra gnagere og aper. Men det kan også smitte mellom folk. Typiske symptomer på smitte er feber, utslett og hovne lymfeknuter.
Ifølge WHO kan dødeligheten være opp mot 10 prosent uten behandling. Likevel avviser helsemyndighetene i USA at det er noen fare for folk flest. Det melder kanalen Bloomberg.
Det pågår arbeid med å lage vaksine mot viruset. Folk som er vaksinert mot kopper skal også ha noe beskyttelse mot apekopper, ifølge WHO.
Mange mennesker døde av kopper før i tiden. Men så ble det laget en vaksine. I 1980 var det enighet i verden om at viruset som førte til sykdommen var utryddet.