Verden
DØDSSTRAFF: Folk i Belgia protesterte mot en masse-henrettelse i Iran i 2016. I fjor ble historisk få henrettelser registrert i verden.

20 prosent flere folk ble straffet med døden

Gjennom fjoråret ble minst 579 personer henrettet. Det viser en rapport fra Amnesty International.

2021 var et år hvor mange ble henrettet. Det er folk som er dømt til døden som straff.

Minst 579 personer ble drept som følge av loven. Det er 20 prosent flere enn året før. Det viser en rapport fra Amnesty International. De jobber med menneske-rettigheter.

Rapporten viser at personer ble henrettet i 18 land. Iran hadde minst 314 av dem. For Irans del er det 28 prosent flere enn fra 2020, da hadde de 246 henrettelser.

Selv om det var flere som ble henrettet fra 2020 til 2021, er det færre enn før. Det er nest laveste tallet siden 2010.

Kina, Iran, Egypt, Saudi-Arabia og Syria er landene som henretter flest folk.

Amnesty er redd for at trenden for Saudi-Arabia blir verre. Rapporten viser at 81 personer ble henrettet på en og samme dag sist år. Mye av årsaken til at flere blir henrettet er kriminalitet med narkotika.

Rapporten viser også folk som må være fengslet resten av livet. Der har 40 prosent flere folk fått dommen. Amnesty sier at 2.052 personer er dømt til det, fordelt på 56 land. Bangladesh, Egypt, India, Kongo og Pakistan var landene med flest.

Selv om det er mye triste nyheter, er det også noen positive, ifølge Amnesty. Sierra Leone og Kasakhstan har sluttet med å drepe som straff. Malaysia vurderer å gjøre det samme.

Amnesty sier også at de sliter med å få rett informasjon fra Kina, Nord-Korea og Vietnam. Derfor er det vanskelig å få full oversikt over bruk av dødsstraff.

---

Kort om saken

  • 2021 var et år hvor mange ble henrettet. Hele 20 prosent flere enn fra året før.
  • Det viser en ny rapport fra Amnesty International.
  • Likevel sier de at noe er positivt. Enkelte land har sluttet med dødsstraff. Mens andre vurderer å gjøre det samme.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå