Verden

Tyrkias sterke mann har problemer

Gjennom flere tiår har Recep Tayyip Erdogan gjort det han kan for å bli stor og sterk. Men han blir stadig mer alene og svak, ifølge eksperter.

Recep Tayyip Erdogan er president for Tyrkia. Han har gjennom flere tiår forsøkt å bli stor og sterk. 68-åringen har vært leder for Tyrkia siden 2003.

Den siste uken har han fått mye oppmerksomhet. Han sier nemlig nei til at Sverige og Finland skal få bli medlem av forsvars-samarbeidet Nato.

Det alle trodde var en selvfølge, skulle vise seg å bli vanskelig.

Jens Stoltenberg var tidlig ute med å si at alle Nato-landene var med på at Sverige og Finland fikk bli med. Det var helt fram til sist uke. Da sa Erdogan nei. Flere av medlemmene av Nato ble overrasket.

Nå stiller Erdogan flere krav til Sverige og Finland. Blant annet selger ikke Sverige våpen til Tyrkia. Det vil Erdogan ha en endring på.

Jonathan Eyal sier at Tyrkia sliter med penger og at Erdogan får mindre stemmer nå enn tidligere. Eyal jobber med analyse.

Han mener vi må se på det som skjer med Tyrkia for å forså hvorfor Erdogan er streng. For etter å ha vært sterk lenge, er Erdogan nå svakere og alene.

Flere av de som støttet han tidligere, har han blitt uvenner med.

Om ett år skal det være valg, og Erdogan og hans parti ligger ikke godt an.

Klas Grinell sier at Erdogan var flink de første årene som statsminister.

– Hadde han tapt valget for 11 år siden, hadde han blitt sett på som en av de store på begynnelsen av 2000-tallet, sier han. Grinell jobber som forsker.

Tyrkia hadde valg i 2007 og 2011. Begge disse vant Erdogan og hans parti med 50 prosent av stemmene. Etter fire perioder som statsminister kunne han ikke lenger stille til valg.

Loven sier at han kun kan være statsminister ved fire perioder. Det førte til at Erdogan endret reglene. Han stilte som president-kandidat. Det ble han valgt som i 2014.

To år senere var det noen som prøvde å ta makta. Men Erdogan overlevde som president. Da fikk han også gjennom en ny lov som ga presidenten mer makt.

Men samtidig som Erdogan har mer makt enn noen gang, er han stadig mer alene. Flere som er nær ham, er blitt presset ut. En rekke journalister og folk som er kritiske til ham er blitt fengslet. Tyrkia blir strengere og strengere.

Samtidig er det store problemer med økonomien. Tyrkiske penger har mistet mye av verdien sin. Kritikere mener Erdogan har ansvaret for det.

---

Kort om saken

  • Recep Tayyip Erdogan har forsøkt å få mer og mer makt gjennom flere tiår.
  • Nå vil færre stemme på ham.
  • Erdogan sa også nei til at Finland og Sverige får bli medlem av Nato.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå