Verden

Det hvite hus flagger på halv stang for ofrene

President Joe Biden sier han vil ha en endring etter nok et massedrap i USA. Han ga ordre om at Det hvite hus skal flagge på halv stang for å minnes barn og lærere som ble drept tirsdag.

Tirsdag ble minst 21 personer drept på en skole i Texas i USA. 19 av de drepte er barn. Mange er i sorg, og krever at politikerne gjør noe for å få slutt på slike angrep i USA. Angrepet er det verste mot en skole på 10 år.

Joe Biden er nettopp tilbake i USA etter en reise i Asia. Han holdt en tale tirsdag kveld.

– Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen, spurte han i talen.

Det er ventet at det vil bli en ny debatt om reglene for våpen i USA. Men det er mange som tror at nok en massakre og mer debatt vil føre til at noe blir endret. For det har skjedd før. Men alle forsøk på å endre reglene er stanset. Det får våpenlobbyen mye av æren og skylda for.

I front står organisasjonen National Rifle Association (NRA). De har ifølge kanalen BBC over tre millioner medlemmer. Og de bruker mye penger hvert eneste år på å påvirke politikere. I tillegg er det et tillegg i grunnloven i USA. Det sier at alle borgere har rett til å eie våpen, uten at myndighetene skal bry seg med det. Det gjør også at det er vanskeligere å få nok støtte til å få godkjent en endring av reglene.

For det er vedtatt en lov om at det skal gjøres sjekk av folks bakgrunn før de får kjøpe våpen. Men den er ennå ikke godkjent av senatet.

Det ble også tema på en pressekonferanse innen sport tirsdag. Steve Kerr er trener for et av de beste lagene i basketball i USA. Han sa at han var lei av at de måtte ha minutter med stillhet for ofrene, i stedet for at politikerne gjorde noe for å få slutt på drap.

– Vi blir holdt som gisler av 50 senatorer. Folket i USA vil ha det. Det er patetisk. Jeg har fått nok! sa en sint Kerr.

Bare i år skal det ha vært flere enn én masseskyting per dag i USA. Det viser en oversikt fra organisasjonen Gun Violence Archive, ifølge kanalen CNN. De sier begge det er en masseskyting hvis minst fire personer er drept eller skadd, i tillegg til den som angrep.

Angrepet tirsdag er det 40. på en skole i USA i 2022. Da er det regnet fra barnehager og opp til universiteter, melder CNN. Fram til tirsdag var 10 personer drept og 51 skadd i slike angrep i år.

Det skal ha blitt lagt ut hint i sosiale medier før tirsdagens angrep i Texas. Det sier Roland Gutierrez som er senator i delstaten. Han skal ha fått vite fra politiet at mannen hadde bedt barn i området om å «passe seg». Angriperen skal også ha kjøpt to angrepsvåpen etter han ble 18 år gammel.

Det førte likevel ikke til at noen stoppet angrepet fra å skje. Minst 21 skal være drept på skolen. Ifølge CNN skal også bestemoren til 18-åringen være sendt til sykehus. Politiet tror hun ble skutt før han dro videre til skolen. Hun er nå fraktet til sykehus med skader.

Ifølge kanalen NBC News skal det være to lærere blant de drepte. Elevene som er drept skal ha gått i tredje klasse og fjerde klasse.

Angrepet skjedde i den lille byen Uvalde. Den er et stykke vest for den store byen San Antonio. Mannen som angrep skolen skal ha jobbet på en lokal restaurant som selger hurtigmat. Adrian Mendes er en av sjefene der.

– Han virket som en rolig type. Den typen som ikke sier så mye. Han var ikke så veldig sosial med de andre som jobber her. Han bare jobbet og fikk betalt for det, sier Mendes til CNN.

Det er bare ti dager siden ti afroamerikanere ble drept av en annen 18-åring. Det skjedde i et rasistisk angrep på et supermarked i byen Buffalo i New York.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå