Verden

Xi måtte forsvare Kina i møte med FN

Kinas president Xi Jinping måtte onsdag forsvare landet med FN. Møtet var om menneskerettigheter. Kina har rettigheter som passer for landet, sa han.

Michelle Bachelet er kommisjonær for menneskerettigheter. Hun jobber for verdens-organisasjonen FN. Bachelet er på et seks dager langt besøk i Xinjiang i Kina. Det er ett besøk som er både uvanlig og omstridt. For hun skal finne ut hva som skjer med den uiguriske minoriteten i landet.

Xi sa at de burde unngå å gjøre menneskerettigheter til politikk. Det bør heller ikke bli brukt som våpen eller på en måte som er dobbeltmoralsk. Ifølge Xi har Kina laget menneskerettigheter som passer for situasjonen landet er i. De trenger ingen «lærer» til å si hva de bør gjøre.

Kina er beskyldt for å ha satt over en million uigurer i leirer. Dette skal være del av en prosess for å undertrykke minoriteten. Både som muslimer og deres kultur. Kina sier det er usant. De mener anklagene er den største løgnen dette århundret.

USA og flere andre land mener det er feil av Bachelet å reise til Kina. Det samme mener uigurer som lever i andre land. De er redde for at hun blir lurt og får se en falsk versjon av virkeligheten.

Hennes besøk skjer på samme tid som noen har delt flere tusen dokumenter og bilder fra leirene. Dette er informasjon som skal være stjålet av en eller flere hackere. Alt skal være hentet fra en server hos det kinesiske politiet.

I filene er det skrevet om hva ledere i Kina har gjort. Også at de har vært direkte involvert i å fengsle mange hundre tusen uigurer og andre muslimer.

En av filene viser en tale av Chen Quanguo. Det er en lokal leder i kommunistpartiet. Chen som gir fangevoktere ordre om å skyte for å drepe enhver som prøver å rømme.

Siste utgave

På forsiden nå