Verden

Mindre aktivitet i høyreekstreme miljøer i Sverige

Antall aktiviteter i de høyreekstreme miljøene i Sverige har blitt mindre. Det er for tredje år på rad.

Men de har i samme periode tatt stadig mer plass på nettet. Det er ifølge årsrapporten til stiftelsen Expo.

Aktiviteter i den rase-ideologiske bevegelsen har gått ned med 27 prosent. Det er fra 2020 til 2021. Det er det laveste nivået på lenge. Helt siden Expo begynte å lage oversikter i 2008.

Det betyr at de høyre-ekstremistiske miljøene har blitt mindre synlige i samfunnet. Den største grunnen er at Nordiska motstandsrørelsen (NMR) sliter med å være splittet.

NMR er en nynazistisk gruppering. De dominerer det høyre-ekstremistiske miljøet i Sverige. I Norge er de kjent som Den nordiske motstandsbevegelsen. Men miljøet er mindre her enn i Sverige, ifølge forskere.

Forskerne tror det også handler om generasjonen. Tenåringer og unge voksne bruker det digitale fellesskapet. Den viktigste plattformen for høyre-ekstremister er meldings-tjenesten Telegram.

Det er en chattekanal. Der kan man bruke kryptert kommunikasjon. Kommunikasjonen kan holdes hemmelig der.

Høyre-ekstremistiske miljøer og grupper som fremmer konspirasjons-teorier har kommet nærmere hverandre. Det er på grunn av korona-pandemien. Protestene mot vaksinepass ble en ny måte å rekruttere til miljøet på.

Russlands krigføring i Ukraina har også skapt problemer for miljøet. Folk har vært uenige om hva de synes om Russlands president Vladimir Putin og krigen. Noen i miljøet er prorussisk. Andre er for Ukrainas rett til selvbestemmelse.

Sverige har valg til høsten. Expo tror det blir mer aktivitet i månedene som kommer. Det er fordi flere høyreekstremister stiller som kandidater i valget.

Det er frykt for at det etter valget kan komme økt rasisme mot mennesker med minoritets-bakgrunn.

NMR har mål om å skape en nordisk nasjonal-sosialistisk republikk. De vil at den skal bestå av Sverige, Finland, Norge, Danmark og Island. Og eventuelt også de baltiske landene. Det vil gruppen gjøre ved hjelp av en revolusjon.

Expo som har laget rapporten ble stiftet i 1995. De har som mål å opplyse folk om rasisme og fremmed-fiendtlighet.



Siste utgave

På forsiden nå