Verden

To måneder med koronaregler er over

Shanghai er Kinas nest største by. De siste to månedene har folk måttet holde seg inne, enkelte har fått lite mat og har måttet leve med veldig strenge regler. Nå åpner byen igjen.

Shanghai er Kinas nest største by. For to måneder siden ble mange smittet av korona-viruset. Det førte til at Kina lagde strenge regler for å hindre at viruset spredde seg.

Millioner av folk fikk ikke forlate leiligheten sin. Folk fikk ikke nok mat og de fikk panikk og var desperate. Flere videoer fra sosiale medier viste folk som ropte og skrek fra vinduene sine.

Utenfor byggene kjørte det droner rundt. De ga beskjed om at alle måtte holde seg inne.

Et bud passerer en barriere som er satt opp for å holde folk hjemme i Shanghai. Innbyggere øst i byen, som håpte å komme ut av hjemmene sine etter fire dager torsdag, har fått dårlige nyheter. Noen må bli hjemme i minst ti dager til. Foto: Chen Si / AP / NTB

Nå har viruset roet seg, og byen kan endelig åpne igjen. Det har de som styrer Kina bestemt. Det betyr at rundt 26 millioner personer kan leve normalt igjen.

Flere har vært misfornøyd med reglene som ble laget. Mange har slitt med å skaffe seg nok mat og enkelte har mistet jobben.

Både kjøpesenter og butikker skal åpne. Men det er noen regler som må følges. Butikkene får kun være åpent 75 prosent. Det betyr at hvis en butikk har en vanlig åpningstid på 12 timer, kan de kun ha åpent 9 av dem.

En mann bærer et rødt gjerde over veien i Shanghai.

Men selv om alt nærmer seg normalen er det fortsatt ting folk må tenke på. Når de er ute på steder må de kunne vise en negativ koronatest. De må også fortsatt bruke munnbind.

Kina har vært veldig strenge når det gjelder korona. Med engang noen blir smittet, lager de ekstremt strenge regler. Det kan være at folk må holde seg inne, eller at de rett og slett blir låst inne. Flere steder har det også blitt bygd gjerder for at folk ikke skal gå ut av hjemmet sitt.

En mann sitter med rød kappe og blir klipt av en frisør midt på fortauet. Begge har på seg munnbind.

Todd Pearson er fortsatt bekymret. Han driver mange restauranter, barer og treningsstudio i Shanghai.

– Jeg håper ikke de gjør endringer for raskt for å få folk til å tjene penger igjen, sier han til avisa The Guardian.

Hans restauranter har kun lov til å levere mat. Folk får ikke spise inne. Det betyr at han kun kan tjene fem prosent av det han egentlig skulle ha tjent.

Pearson er redd for at byen skal stenge igjen. Han tror ikke mange bedrifter klarer det.

Folk river ned røde gjerder som har vært oppe for å hindre at folk kommer seg ut fra hjemmet sitt.

---

Kort om saken

  • Kinas nest største by Shanghai har vært stengt som følge av korona-viruset.
  • Slik har det vært de siste to månedene.
  • Folk har fått mat levert på døren, folk har måttet holde seg inne og alt av butikker har vært stengt.

---