Sport

De håper de kan gi Ukraina noe å glede seg over

Det er over et halvt år siden sist de spilte sammen sist. Onsdag skal Ukrainas landslag i fotball spille om en plass i årets verdens-mesterskap.

Det er 2.371 kilometer fra Kyiv i Ukraina til Glasgow i Skottland. Der skal Ukraina spille en av sine viktigste landskamper på lang tid. Den er mot Skottland. Den som vinner får spille mot Wales søndag. Vinneren i den kampen får også en plass i verdens-mesterskapet (VM) i fotball. Det skal skje i Qatar i slutten av 2022.

Bildet er av fotballspilleren Oleksandr Zintsjeko som gråter. Foto: Lee Smith / Reuters / NTB

– Vi vil gjøre ukrainere stolte og glade, sa Oleksandr Zintsjenko denne uka. Han gråt da han sa det på en pressekonferanse før kampen. Han er en av de mest kjente spillerne på det ukrainske laget.

– Jeg er sikker på at alle i Ukraina vil se kampen. Vi kommer til å kjenne støtten, sa Zintsjenko ifølge magasinet The Athletic.

– Vi drømmer om å komme til VM. Da kan vi gi folk i Ukraina en god følelse. Det fortjener de virkelig nå, sa han.

Fotball er den mest populære sporten i Ukraina. Og den betyr svært mye for folk i landet, sier Taras Berezovets til kanalen CNN Sport. Han jobbet som politisk analytikere før krigen.

– Alle ser på når landslaget spiller kamp. Alle gleder seg til kampen mot Skottland. Nå som det også er krig, så vil alle støtte landslaget, sier Berezovets.

Han mener kampen vil være svært viktig. Både fordi den kan lede laget nærmere et VM, men også for hva som skjer videre i krigen.

– Dette er et kritisk øyeblikk. Særlig for hæren. Det som skjer i kampen vil bli svært viktig for moralen i denne tunge tiden, sier Berezovets.

Laget har vært samlet i Slovenia siden 1. mai. De første som kom dit var fire spillere som fortsatt spilte i den ukrainske ligaen. Den har vært på pause siden Russland angrep i februar. Mange av de som jobber rundt laget kom også tidlig. Mange av dem har planer om å reise tilbake til Ukraina etter kampen for å kjempe i krigen.

Lager spilte sin siste vanlige kamp i fjor høst. 15 av spillerne som var med den gang spilte i den ukrainske ligaen, ifølge kanalen ESPN.

Det er ventet at det kommer rundt 2.000 ukrainere for å heie på laget under kampen onsdag. Mange av de har fått hjelp av grupper som Foreningen for ukrainere i Storbritannia, skriver CNN.

Yevgen Chub er kasserer for organisasjonen i Glasgow. Han har hjulpet mange ukrainere med å skaffe billett til kampen. Det blir en kamp med mye følelser, sier han. Uansett om det blir seier eller tap.

– Ukraina viser at det fortsatt finnes. Det er ikke noe som noen bare vil utslette. Nasjonen finnes fortsatt. Og den kjemper overalt, sier han til CNN.

Kampen starter 20.45 norsk tid.

---

Ukraina og fotball-VM

  • Ukraina spiller mot Skottland onsdag.
  • Ukraina får være med i verdens-mesterskapet i år hvis de vinner mot både Skottland og Wales.
  • VM skal være i Qatar på slutten av året.

---

Siste utgave

På forsiden nå