Verden

Moldova er redd det kan komme mange flere flyktninger

Moldova ber om hjelp fra Europa, sier Masud Gharahkhani. Landet er redd det vil komme langt flere folk på flukt fra krigen i Ukraina, sier han.

Gharahkhani er stortingspresident i Norge. Han har vært på besøk i Moldova denne uka. Det har også andre ledere fra nasjonalforsamlinger i Norden og Estland, Litauen og Latvia.

Tirsdag hadde Gharahkhani møte med blant annet statsminister Natalia Gavrilita og hennes regjering. Han sa at Norge vil samarbeide nært med Moldova og arbeid for demokrati.

– Jeg fikk en del oppdateringer på en sak som er ganske urovekkende. Jeg synes den har fått for lite oppmerksomhet, sier Gharahkhani til nyhetsbyrået NTB.

Han sier Moldova gjør seg klare til det som skjer hvis folk føler seg mer utrygge i fylket Odesa i Ukraina. Da kan det komme langt flere flyktninger til Moldova.

– Det er de i ferd med å gjøre seg klare for her nå, sier Gharahkhani.

Det bor rundt 2,5 millioner personer i Odesa. Det er nesten like mange som det bor i hele Moldova.

– Er Moldova i stand til å ta imot så mange?

– Det er det som bekymrer dem, sier Gharahkhani. For det er umulig slik ting er nå.

Myndighetene i Moldova sa i møter at de har behov for hjelp med dette. Landet er ett av de fattigste i Europa. Men de har tatt imot flere hundre tusen flyktninger til nå.

Men Moldova er også preget av uro. Det er mange nye politikere som vil ha mer demokrati, og som vil ha et bedre rettsvesen og menneskerettigheter. Krigen i Ukraina har også påvirket samfunnet.

Og i Moldova er mange opptatt av at Ukraina må vinne, ifølge Gharahkhani.

– Det handler også om Europas framtid. Om at slike angrep skal være uakseptable, sier han.

Gharahkhani har selv besøkt Kyiv. Det gjorde han sammen med utenriksministeren Anniken Huitfeldt. Norge og Ukraina hadde i årene før krigen jobbet sammen om å utvikle demokratiet i landet.

Nå tilbyr han også å jobbe sammen med Moldova om det samme.


Siste utgave

På forsiden nå