Verden

Krigen har vart i 100 dager

Det er 100 dager siden Russland invaderte Ukraina. Titusener av mennesker er drept. Deler av Ukraina ligger i ruiner.

Mye i Europa endret seg raskt. Det er fortsatt uklart hvem som vinner krigen.

– Jeg ringte til presidenten i Den russiske føderasjonen, men svaret var taushet, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Det sa han i en videotale sent 23. februar.

Den kvelden forsto mange ha som skulle skje. Samme kveld talte Russlands president Vladimir Putin. Putin sa at han hadde startet en «militær operasjon» i Ukraina.

Landene har kjempet mot hverandre i 100 dager. Både Russland og Ukraina hevder å ha drept mer enn 20.000 fiendtlige soldater. Ukraina mener nærmere 25.000 av deres sivile er drept.

Krigen har kostet begge land mye penger. Store deler av Ukraina ligger i ruiner. Millioner har flyktet. Russland har blitt rammet av økonomiske sanksjoner.

Krigen er første gang en stormakt har invadert et naboland i Europa siden 1945. Det har ført til forandringer. Finland og Sverige har tidligere vært nøytrale. Nå har de søkt om Nato-medlemskap.

Mange europeiske land bruker mer penger på forsvaret. Før invasjonen var det spenning mellom landene. Russland hadde plassert soldater langs landenes grense og i Hviterussland.

Russland angrep på flere fronter. Det største angrepet var rettet mot Ukrainas hovedstad Kyiv. Amerikansk etterretning trodde Kyiv ville falle i løpet av fire døgn. Men russiske styrker møtte stor motstand. De inntok også Slangeøya i Svartehavet. Der ropte en ukrainsk soldat «Russisk krigsskip, dra til helvete!» over radioen.

Russland lyktes ikke å innta Ukrainas største byer de første dagene. 2. mars inntok de Kherson i sør.

EU begynte å innføre sanksjoner. Vestlige bedrifter trakk seg ut av Russland. Hamburgerkjeden McDonalds var et særlig sterkt symbol.

Millioner av ukrainere flyktet til nabolandene. Også Norge begynte etter kort tid å motta hundrevis av ukrainske flyktninger. Ukrainere fikk midlertidig kollektiv beskyttelse.

Mange demonstrerte i Russland. Demonstrasjoner i storbyene førte til tusenvis av pågripelser. Russiske medier måtte kalle det som skjedde i Ukraina en «spesiell militæroperasjon.»

I april gikk selve krigen over i en ny fase. Russiske styrker trakk seg ut av det nordlige Ukraina. De styrket seg i øst, særlig i Donbas-regionen. Beleiringen av Mariupol fikk en sentral plass i mediedekningen av krigen.

Det ble funnet mange titalls sivile drept i Kyivs forsteder. Det ble omtalt som Butsja-massakren. De to siste månedene har krigen ført til brutale slag i den østlige Donbas-regionen.

Krigen har fått konsekvenser i resten av verden. To av verdens største produsenter av korn er i krig. Ukraina produserer i tillegg store mengder solsikkeolje. Russland er en stor produsent av gjødsel.

Det har også vært sanksjoner mot import av energi fra Russland. Det har bidratt til den verste inflasjonen på flere tiår.

Etter 100 dagers krig holder Ukraina fortsatt stand, selv om russerne rykker fram i Donbas-regionen.


Siste utgave

På forsiden nå